W czwartek, 16.05.2024 Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP gościło w Google for Startups Campus w Warszawie na konferencji "Potęga technologii. Aktualne trendy na rynku start-upów.". Konferencja skupiła się na zagadnieniach związanymi z nowych technologii oraz aktualnymi trendami technologicznymi.
SRW RP podąża za aktualnymi trendami panującymi w branży, jakim jest sztuczna inteligencja (AI), która odgrywa coraz większą rolę w różnych sektorach przemysłu, a branża mięsna jest jedną z nich. Innowacje technologiczne mają potencjał zrewolucjonizować procesy produkcji, przetwarzania i dystrybucji mięsa i produktów mięsnych, przynosząc korzystne skutki zarówno producentom, jak i konsumentom.
Jednym z głównych zastosowań sztucznej inteligencji w przemyśle mięsnym jest automatyzacja procesów produkcyjnych. Największa automatyzacja w zakładach nastąpiła w opakowalnictwie. Natomiast AI może sterować robotami, które wykonują swoje zadania z zachowaniem powtarzalności, zapewniając jednolitość i minimalizując straty. Dzięki analizie danych z czujników i kamer, systemy AI mogą monitorować jakość i bezpieczeństwo mięsa w czasie rzeczywistym, identyfikując potencjalne problemy i automatycznie dostosowując parametry produkcji, aby zapewnić najwyższą jakość produktu końcowego. Jak podają analizy z zakładów mięsnych, które już wprowadziły sztuczną inteligencję na produkcję, to krojenie tusz przez AI powoduje większe straty niż praca wykonana przez człowieka, która jest dokładniejsza i bardziej precyzyjna.
W biegiem czasu i rozwoju technologii, zastosowania AI w branży mięsnej będą się stale rozwijać. Możliwości obejmują jeszcze bardziej zaawansowane systemy automatyzacji, inteligentne urządzenia monitorujące zdrowie zwierząt hodowlanych oraz bardziej precyzyjne narzędzia analityczne do zarządzania ryzykiem. Integracja AI z innymi technologiami, takimi jak Internet Rzeczy i Big Data, może przynieść korzyści, prowadząc do bardziej zrównoważonej i efektywnej produkcji mięsa, wspierając przy tym założenia ESG.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |