24 maja br. w Minikowie odbyła się konferencja prasowa z producentami kiełbasy bydgoskiej. Kilka zakładów mięsnych z naszego regionu, wspieranych przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, przygotowało wniosek o przyznanie temu produktowi unijnego znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne. Kiełbasa bydgoska surowa wędzona jest produkowana od ponad 50 lat i cieszy się uznaniem nie tylko konsumentów, ale też specjalistów z branży. Wniosek będzie podlegał kilkuetapowej procedurze weryfikacyjnej, jednak taki znak stanowi dla konsumentów gwarancję jakości i jest rozpoznawalny na terenie całej Unii. Należy zauważyć, że w Polsce zaledwie 44 produkty mogą korzystać z podobnych, unijnych oznaczeń, zaś są państwa, które mają ich kilkaset. W tej sytuacji tym bardziej cieszy podjęta inicjatywa.
Gratulujemy, życzymy wytrwałości i powodzenia.
Linki do materiałów prasowych:
https://www.kpodr.pl/bydgoski-specjal-stara-sie-o-unijny-certyfikat/
https://naklo.fm/w-drodze-na-unijna-liste/
https://www.radiopik.pl/5,109943,kielbasa-bydgoska-ma-rozslawiac-kujawy-starania-
https://bydgoszcz.naszemiasto.pl/kielbasa-bydgoska-ubiega-sie-o-unijne-oznaczenie/ar/c8-9335271
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |