Takich obniżek cen tuczników nie było od listopada 2022 roku. Ceny spadły o 10-15 groszy. Jak informuje Farmer.pl – nie wszystkie zakłady zdecydowały się na obniżki cen w skupie.
Za tucznika w klasie E (wg klasyfikacji SEUROP) krajowe przetwórnie oferują od 8,35 do 9,70 zł netto za kilogram. Średnia cena za klasę E po raz pierwszy od listopada ubiegłego roku spadła poniżej granicy 9 zł netto za kilogram i wynosi obecnie 8,92 zł/kg. To o 11 groszy mniej niż tydzień temu.
Za tuczniki w wadze żywej skupy oferują od 6,60 do 8,10 zł netto za kilogram. Średnia cena skupu wynosi 7,10 zł netto za kilogram, czyli o 17 groszy mniej niż tydzień temu. Po raz ostatni tak niskie ceny obserwowaliśmy w połowie stycznia.
Stawki krajowe - raz pierwszy od połowy sierpnia - spadły poniżej ceny rekomendowanej przez niemiecki VEZG. Tuczniki na dużym parkiecie wyceniane są na 2,10 euro za kilogram, czyli 9,10 zł/kg.
Żywiec sprzedaje się bez żadnego problemu, a obserwatorzy rynku nie przewidują nadwyżek podaży po Nowym Roku. Jest mało prawdopodobne, aby nastąpiły jakieś większe zmiany w cennikach zakładów ubojowych na nadchodzących tygodniach. Na krajowym rynku cena ustabilizowała się na poziomie niższym niż u naszych zachodnich sąsiadów o około 10-15 groszy za kilogram klasy E. W ostatnim tygodniu należy spodziewać się ograniczonych ubojów, gdyż zakłady przetwórcze zaopatrzyły się w surowiec częściowo pochodzący z importu - komentuje Aleksander Dargiewicz, prezes Polpigu.
Według najnowszych analiz banku Credit Agricole, „świńską górkę” mamy już dawno za sobą, a przed hodowcami stoi wiele chudych miesięcy. Jak przypominają autorzy analizy, rynek już jakiś czas temu osiągnął punkt zwrotny w „świńskim cyklu”. Ich zdaniem kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek cen skupu. Dodatkowym czynnikiem stymulującym trend spadkowym będzie odbudowujące się pogłowie świń w U.
„Wsparcie dla takiej oceny stanowią dane wskazujące na wzrost unijnego pogłowia prosiąt do 20 kg i warchlaków o wadze od 20 kg do 50 kg - zauważają analitycy banku. - W kierunku spadku cen skupu oddziaływać będzie również osłabienie popytu na wieprzowinę z uwagi na jej wysokie ceny. Dodatkowo, obniżkom cen sprzyjać będzie również słabnąca presja kosztowa związana m.in. ze spadającymi cenami pasz. Na tej podstawie podtrzymujemy naszą ocenę, zgodnie z którą ceny skupu trzody chlewnej osiągnęły w III kw. swoje maksimum i w kolejnych kwartałach będą kształtować się w trendzie spadkowym. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są dalsze rozprzestrzenianie się ASF w Europie, a także tempo odbudowy pogłowia trzody w UE”.
Nie dla wszystkich, działających w sektorze mięsa wieprzowego, takie informacje na koniec roku są optymistyczne.
Więcej na farmer.pl
Fot. Rynek Rolny
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |