Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie był 18 lutego miejscem spotkania grupy producentów kiełbasy bydgoskiej z przedstawicielami Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Przypomnijmy, że to właśnie Stowarzyszenie jest założycielem tej grupy, a zatem wzięło na siebie większość zadań związanych z przygotowaniem wniosku, którego celem jest uzyskanie unijnego certyfikatu dla kiełbasy bydgoskiej, produkowanej przez zakłady z województwa kujawsko-pomorskiego.
Pierwszy wniosek złożono rok temu. Miałby szansę na akceptację, gdyby nie protest jednego z dużych zakładów w regionie. Nie pozostaje nic innego, jak wniosek dopracować, o czym m.in. rozmawiano podczas spotkania w Minikowie. Tomasz Parzybut, prezes SRW RP uważa, że prace nad wnioskiem powinny tym razem przynieść oczekiwane efekty, choć – przypominając drogę kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej (8 lat) – trzeba się liczyć i z tym, że będą trwały kolejne miesiące.
Tymczasem członkowie grupy producentów kiełbasy bydgoskiej, złożonego z kilku zakładów, rozkręcają działania promocyjne tego wyjątkowego mięsnego produktu. Wstępnie zaakceptowano czytelny i nowoczesny projekt etykiety, jaką przygotował ZPM Niewieścin. Etykieta w podobnej estetyce, w połączeniu z logo poszczególnych zakładów, będzie wspólną wizytówką kiełbasy bydgoskiej wędzonej.
Jej popularność z pewnością wzrośnie także dzięki promocji w telewizji regionalnej. Ekipa pracowników Telewizji Polskiej w Bydgoszczy już rozpoczęła prace nad realizacją filmu edukacyjnego, uczestnicząc w spotkaniu w Minikowie. To grupa telewizyjnych fachowców pod kierunkiem red. Darii Kazuły, która od lat z sukcesem współpracuje ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy, przygotowując telewizyjne spoty i reportaże reklamujące regionalne produkty mięsne.
Tym razem w projekcie promocji kiełbasy bydgoskiej zrealizowane będą dwa spoty reklamowe oraz film edukacyjny. Znajdą się w nim między innymi: historia tej wędliny, sposób jej produkcji (wizyta w masarni), wypowiedzi ekspertów oraz prezentacja degustacji w sklepach mięsnych z oceną konsumentów.
Program „Promocja Kiełbasy Bydgoskiej” jest sfinansowany z Funduszy Promocji Produktów Rolno-Spożywczych
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |