Janusz Piechociński o sytuacji w branży mięsnej

11.12.2024

Dziś zachęcamy do przeczytania i obejrzenia rozmowy, jaką z Januszem Piechocińskim przeprowadziła red. Iwona Dyba z portalu Farmer.pl. O tym, że warto zapoznać się z tym materiałem świadczą przytoczone przez nas fragmenty.

- Sprowadzamy rekordowe ilości używanych samochodów, a mówimy o tym, że krowy produkują za dużo CO2. Nie ma zrozumienia pewnych procesów - mówi Janusz Piechociński, prezes Izby Przemysłowo Handlowej Polska – Azja.
Kiepskie pogłowie trzody chlewnej, stałe zagrożenie afrykańskim pomorem świń (ASF), wysokie koszty produkcji, trudna geopolityka i walka o eksport, brak następców w gospodarstwach, którzy będą mieli perspektywę inwestycji i rozwoju swojej działalności.
I to, jeszcze nie jest zamknięta lista utrudnień w dzisiejszym prowadzeniu hodowli zwierząt. Niepokoi też to, że gdzie nie przyłożysz ucha, czy to w sektorze drobiu, bydła, czy trzody, to nic dobrego tam nie słychać. Jest za to bardzo dużo niepewności, a strategii na to jaka, ta produkcja zwierzęca w Polsce, w następnych latach ma być, póki co nie ma – wymienia Iwona Dyba. - Nadal też brakuje zrozumienia dla prowadzenia działalności rolniczej, jej charakteru produkcji i tego, że jest naturalną częścią wsi.
- Społeczna aprobata dla działalności rolniczej. Nie chodzi o ten słynny odór i wyroki spod Łodzi. Ludzie kupują działki i uważają, że to wieś powinna się przystosować, jeśli chodzi o gdakanie koguta, wywożenie obornika, utylizację gnojówki. Trzeba uruchomić powszechną dyskusję(...). Wśród mieszkańców wsi, aktywni produkujący rolnicy, stają się znaczącą mniejszością. (...) W efekcie narastają spory, konflikty niezrozumienie. I to nie jest kwestia tylko regulacji. Chodzi o społeczne zrozumienie dla pewnych procesów, wokół czego trzeba dyskutować - mówi rozmowie Janusz Piechociński, jednocześnie zauważając, że zrozumienie dla działalności rolniczej to jedno, drugie to powszechne i szerokie obarczanie produkcji zwierzęcej za niszczenie środowiska i klimatu.
O sytuacji w branży mięsnej, jej różnych perspektywach i trudnościach więcej w rozmowie Iwony Dyby z Januszem Piechocińskim na: https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/janusz-piechocinski.
Iwona Dyba, redaktor naczelna portalu Farmer.pl została laureatką nagrody Carnelius, przyznawanej przez SRW RP dziennikarzom zajmującym się tematami związanymi z branżą mięsną. Nagroda została wręczona w Warszawie 8 grudnia podczas 12. edycji Świętomięsa Polskiego. Wkrótce rozmowa z Iwoną Dybą.
Źródło: Farmer.pl

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.