Jak już informowaliśmy, 17 kwietnia w Poznaniu odbywał się wielki Festiwal Rzemiosła. Wieprzowina, który zorganizowały - Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy. Festiwal był nie tylko wspomnieniem Rzemieślniczej Insurekcji pod wodzą Tadeusza Kościuszki i z udziałem wielkopolskich rzeźników – braci Sierakowskich. To także przemyślana akcja promocyjna adresowana głównie do uczniów szkół podstawowych i średnich, ale także do mieszkańców Poznania i turystów odwiedzających to miasto. 230. rocznica Insurekcji była okazją, by przypomnieć o historii mięsnego rzemiosła i jego wyjątkowych produktach, takich jak osławiona Kiełbasa Biała Wielkopolska Parzona.
Festiwal Rzemiosła to także czas podsumowań i możliwość uhonorowania tych, którzy polskie mięsne rzemiosło propagują i promują jego wyroby. Miło nam poinformować, że wśród odznaczonych był Tomasz Parzybut, prezes Zarządu SRW RP.
Jak podkreślali członkowie Rady Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Srebrna Odznaka Zasłużony dla Rzemiosła to wyraz uznania dla działań Tomasza Parzybuta. Podkreślano jego zaangażowanie w promocję produktów regionalnych, zawodu rzeźnika i wędliniarza wśród młodzieży, wspieranie tych zakładów rzemieślniczych, które nie rezygnują z produkcji wyrobów tradycyjnych, a także inicjowanie wydarzeń promocyjnych wpływających na rozwój rzemiosła.
BS
Fot. Archiwum WIR
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |