Zakłady Mięsne Ritter miały kilkudziesięcioletnią historię i bardzo dobrą opinię nie tylko wśród konsumentów z województwa kujawsko-pomorskiego, ale także wśród pracowników. Rodzinna firma była wielokrotnie nagradzana w licznych krajowych konkursach za smak i jakość produktów oraz za wierność regionalnej tradycji masarskiej. Firma przez wiele lat była członkowska w SRW RP.
Początek końca tej firmy to decyzja rodziny Ritterów o sprzedaży zakładu i sklepów zewnętrznemu inwestorowi spoza branży. Spółka z Poznania przejęła majątek wart blisko 4 miliony złotych w 2022 roku, zmieniając nazwę na Zakłady Mięsne Lisewo. Wprowadzono nowe receptury, które – jak twierdzą byli pracownicy – więcej miały wspólnego z przetwórstwem przemysłowym niż z tradycyjnym wytwarzaniem wędlin, z jakich przez lata ZM Ritter słynęły.
Zakłady Mięsne Lisewo (wcześniej ZM Ritter) były największym pracodawcą w podtoruńskiej gminie. Zatrudniano w nich oraz w sklepach łącznie od 40 do 50 pracowników.
Nie minęły dwa lata od zakupu firmy, a pojawiły się poważne kłopoty finansowe nowych właścicieli. Rosło zadłużenie wobec ZUS, a z czasem wobec załogi. Już od marca 2024 roku pracownicy zakładów dostawali wynagrodzenia w ratach; w czerwcu otrzymali wypowiedzenia. Właściciele zamykali kolejne sklepy. W grudniu 2024 roku zlicytowano wyposażenie sklepu firmowego.
W maju br. Zakłady Mięsne Lisewo zostaną w całości zostaną zlicytowane. Do nabycia jest cała infrastruktura - 0,71 ha gruntów z zabudowaniami produkcyjnymi i magazynami. Wartość obiektów to około 2,8 mln zł. Cena wywoławcza niewiele przekracza 2,1 mln złotych.
Oględziny obiektów ZM Lisewo, położonych przy ul. Wybudowanie Wąbrzeskie 20 w Lisewie w powiecie chełmińskim (woj. kujawsko-pomorskie) będą możliwe 9 maja od godziny 9.00 do 10.00. Licytacja jest zaplanowana na 15 maja.
Żal niewielkich firm z tradycjami, których historia ma tak smutny finał. Czy znajdzie się nabywca, który będzie chciał i potrafił przywrócić do życia ten niewielki, ale ważny dla gminy zakład, gdzie produkowano znakomite polskie wyroby mięsne?
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |