Po raz 10. Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy przygotował niezwykle atrakcyjną promocję z okazji obchodów dni patrona Poznania – św. Marcina. Sława akcji ‘Gęsina na imieninach” już dawno wyszła poza granice tego miasta. Nic zatem dziwnego, że tym razem – także z uwagi na piękną pogodę - o do Poznania zjechały tłumy gości z wielu regionów Polski. Ich celem było dobrze się bawić na Starym Rynku i ul. Św. Marcin, ale także popróbować certyfikowanych rogali świętomarcińskich i oczywiście dań z wielkopolskiej gęsiny.
Cech z Poznania od dziesięciu lat promuje gęsinę jako wyjątkowo zdrowe mięso, z naciskiem na konieczną jego popularyzację nie tylko w Wielkopolsce, ale także w innych regionach kraju. Kto wybrał się na ul. w. Marcin, mógł nie tylko podziwiać barwny korowód ze świętym Marcinem na białym koniu na czele, ale także posmakować pasztetu z gęsi, pierogów z szarpaną gęsiną czy wreszcie słynnych gęsich pipek.
Czy takie akcje popularyzują gęsinę poza Wielkopolską? Z pewnością – bo z naszych obserwacji wynika, że w wielu miastach poza tym regionem przed 11 listopada brakowało mięsa gęsiego w sklepach. A to może oznaczać, że Polacy chcą, by pieczona gęś, tak jak pieczony indyk w USA, stała się symbole obchodów Święta Niepodległości.
Czy wiecie, że w Polsce hoduje się ok. 7 milionów gęsi rocznie? Niestety, ponad 90 procent tej produkcji jest eksportowana, głównie do Niemiec. A to oznacza, że w Polsce zostaje niewiele ponad pół miliona sztuk. Jeśli chcemy, by gęsina rzeczywiście stała się symbolem i narodowym daniem, promocji – takich jak w Poznaniu w minioną świąteczną sobotę, musi być zdecydowanie więcej.
Trzeba przyznać, że jest tych akcji promocyjnych coraz więcej. 11 listopada odbywały się nie tylko w Poznaniu, ale także w innych miastach i gminach, gdzie organizowały je lokalne organizacje społeczne. Takie smakowite promocje zorganizowano m.in. w Swołowie (woj. pomorskie), Przysieku, Szamotułach, a także w wielu restauracjach, między innymi we Wrocławiu.
BS
Fot. Archiwum Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |