Gęś już prawie narodowa

14.11.2024

Pisaliśmy o sukcesie akcji promocyjnej „Gęsina na imieninach”, której miejscem od 7 lat jest Poznań. Podobne akcje odbywają się w innych rejonach Wielkopolski, a także na Kujawach i Pomorzu. Zainteresowanie gęsiną rośnie wśród polskich konsumentów, choć to mięso droższe od innych gatunków drobiu. Gęsina staje się mięsem odświętnym, luksusowym (z uwagi na cenę nadal nieco elitarnym), nie tylko z powodów patriotycznych, ale także jej walorów zdrowotnych.

Czy to zainteresowanie odpowiada za wzrost hodowli gęsi w Polsce. Zapewne tak. Jak za Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa podaje PAP, choć w ostatnim roku spadł eksport gęsiny (na unijne rynki, głównie niemiecki, trafiło 13,9 tys. ton mięsa z gęsi, to jest o blisko 7 tysięcy ton mniej niż w rekordowym 2016 r). Tymczasem w Polsce produkcja gęsi wzrosła już do 1,11 mln sztuk. Niemcy to nadal największy odbiorca polskiej gęsiny. W 2023 roku sprzedano tam 9,4 tys. ton tego mięsa o wartości 68 mln euro, co stanowiło 67 proc. wolumenu i 80 proc. przychodów z eksportu tego asortymentu. Mniejszymi odbiorcami polskiej gęsiny były: Hongkong, Francja, Włochy, Czechy, Austria oraz Wielka Brytania. Polska jest krajem wiodącym w Europie w produkcji gęsi, pierza i puchu gęsiego.
Największe pogłowie gęsi w 2023 r. zlokalizowane było w województwach kujawsko-pomorskim (321 tys. szt., 29 proc. udziału) i wielkopolskim (250 tys. szt., 23 proc.). Łączny udział tych dwóch regionów w krajowym pogłowiu gęsi wynosił 52 procent.
Dominującą rasą gęsi w krajowej produkcji jest rodzima rasa - Gęś Biała Kołudzka, która została wyhodowana w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. Rasa ta odznacza się bardzo dobrymi przyrostami masy ciała, małą zawartością tłuszczu i jak twierdzą koneserzy - znakomitym smakiem. Popularność gęsiny w Polsce, także dzięki licznym akcjom promocyjnym, rośnie. Na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiła nie tylko wspomniana Gęś Biała Kołudzka, ale także Gęś owsiana z Bogusławic, Gęś pomorska pieczona, Gęś owsiana ostrzeszowska czy takie dania z gęsiny jak: Leberka Gęsia, Okrasa Gęsia z Cząbrem, Owijunki, Półgęsek, Szyja Gęsia nadziewana.
Źródło: KOWR, PAP
Fot. Gęś Biała Kołudzka rok temu została wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW.
Zdjęcie: Bożena Skarżyńska

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.