Najbardziej historyczna międzynarodowa platforma biznesowa F&B reprezentująca Azję – tak organizatorzy międzynarodowych targów FOODEX JAPAN 2025 charakteryzują tę wyjątkową imprezę, która jest organizowana po raz 50.
„Przez ostatnie półwiecze targi FOODEX JAPAN ułatwiały tworzenie biznesu poprzez niezrównane dopasowanie ponad 80 tysięcy wystawców do ponad 4 milionów kupujących. Patrząc w przyszłość, dlaczego nie doświadczyć nowych dyskusji kulinarnych i biznesowych na FOODEX JAPAN?” – retorycznie pytają organizatorzy największej wystawy żywności w Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej, którą zaplanowano od 11 do 14 marca w Tokio.
Polscy producenci uczestniczą w tych targach od 18 lat. W tym roku do Tokio wybiera się blisko 50 polskich wystawców. W targach weźmie udział Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz polskie organizacje branżowe: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Te dwie organizacje to autorzy i realizatorzy unijnego programu promocji mięsa wieprzowego i wołowego oraz jabłek „Taste Europe!”. Polskim wystawcom towarzyszyć będzie delegacja rządowa z udziałem Michała Kołodziejczaka, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W związku z Przewodnictwem Polski w Radzie Unii Europejskiej, tegoroczna misja ma niebagatelne znaczenie dla udziału przedsiębiorców z naszego kraju na targach FOODEX JAPAN.
Oferta polskich wystawców to między innymi: nabiał, przetworzone produkty rolne, słodycze, wyroby zbożowe i mleczne, wyroby mięsne z wołowiny, wieprzowiny i drobiu, owoce i warzywa, żywność premium i ekologiczna oraz suplementy diety. Na rynku japońskim dominują polskie towary rolno-spożywcze oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. W 2023 r. wartość eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do Japonii wyniosła 87,5 mln euro.
Wystawowych sektorów na Tokijskich targach jest wiele. To między innymi Foodex Frozen, Foodex Wine, Technika FOODEX, żywność, przyprawy, napoje i alkohole, mięso, produkty organiczne, żywność roślinna, owoce morza, słodycze i przekąski, a także bezpieczeństwo żywności oraz sektory poświęcone japońskim lokalnym specjałom, a także japońskiemu eksportowi i importowi żywności.
Oprac. BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |