Eksporterzy wybierają Wietnam

23.07.2025

Trzeci wyjazd zagraniczny w drugim roku kampanii informacyjno-promocyjnej „Taste Europe!” odbędzie się na Międzynarodowe Targi VIETFOOD & BEVERAGE 2025 w Ho Chi Minh City, które odbywać się będą od 7 do 9 sierpnia w Saigon Exhibitions and Conventions Center. Przypomnijmy, że konsorcjum programu tworzą: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Tomasz Parzybut, prezes SRW RP z zadowoleniem mówi o coraz większej popularności wśród polskich eksporterów tej akcji promocyjnej, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Mechanizmu Wspólnej Polityki Rolnej. – Jestem usatysfakcjonowany faktem, że wyjazdy z „Taste Europe!” cieszą się coraz większym zainteresowaniem naszych firm członkowskich. Tym razem mamy rekord frekwencji – zgłosiło się ponad 20 zakładów, które mają uprawnienia eksporterskie do Wietnamu. To są między innymi ZM NOWAK, Firma MARCINKOWSCY, NERO – Beef Pork Poultry, Spółka WĘDLINKA, ZM KABANOS, ZM HAM i wiele innych. Pojadą z nami także przedstawiciele Polskiej Ekologii oraz oczywiście spółki WIL-SAD, która reprezentuje naszego drugiego konsorcjanta.
Prezes SRW RP, po dotychczasowych spotkaniach w Wietnamie, na które składają się nie tylko prezentacje na targach, ale także spotkania B2B przedsiębiorców i konferencje prasowe, stwierdza, że rośnie eksport polskiego mięsa i owoców, choć na pewno nie w takim tempie, na jakie liczą polscy przedsiębiorcy.
– To nie jest łatwy rynek – uważa Tomasz Parzybut. – Wietnamczycy chcą z nami współpracować, ale zauważamy, że bardzo szybko wzrasta tam import produktów z Rosji. Konkurencja jest więc duża. Pojawiają się też pewne problemy proceduralne z dokumentacją, z którymi borykają się nie tylko polscy eksporterzy, ale także Niemcy, Belgowie czy Duńczycy. Mamy nadzieję, że takie promocyjne wyjazdy przyczynią się poprawy tej sytuacji. A trzy targowe dni przyniosą, jak zawsze, mnóstwo kulinarnych propozycji wykorzystania polskiego mięsa wołowego i wieprzowego w towarzystwie jabłek. To będzie po kilkanaście prezentacji przygotowania przekąsek i dań, zakończonych serwowaniem ich wśród gości odwiedzających stoisko „Taste Europe!”. Takie kuchenne show towarzyszą także spotkaniom z importerami. I to ma sens, wszak nic tak nie powoduje dobrego klimatu rozmów, jak smakowite jedzenie.
- Myślę, że spotkania z naszymi eksporterami, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem wietnamskich importerów i dystrybutorów, a także wyjątkowo udane konferencje prasowe, przyniosą oczekiwane efekty – podsumowuje Tomasz Parzybut.
BS
Fot. Archiwum SRW

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.