W czasie Kongresu technologów, działów rozwoju i jakości zakładów mięsnych MEATing 2024 odbyła się Uroczysta Gala Zwycięzców czwartej edycji konkursu „To mi smakuje! Eksperci rekomendują”.
Komisja konkursowa obradowała w dniu 17 kwietnia br. W jej składzie znaleźli się znani eksperci oraz reprezentanci sieci handlowych: Celina Nierodkiewicz – ekspert rynku spożywczego SRW RP (przewodnicząca komisji), Mirek Drewniak – ekspert kulinarny Klubu Szefów Kuchni, Wiesław Bober – ekspert kulinarny Klubu Szefów Kuchni, Grzegorz Zych – Grupa Eurocash, Kazimierz Kosiński – Auchan Polska, Marcin Kłosiński – King Dystrybucja, Bogdan Gałuszka – Intermarche. Podczas oceny konkursowej produkty zostały przeanalizowane analizatorem do mięsa FoodScan™ 2 firmy Foss. Każdy producent uczestniczący w konkursie otrzymał dokładny raport z analizy.
Konkurs „To mi smakuje! Eksperci rekomendują”, dzięki nowatorskiej formule i innowacyjnym kategoriom produktowym, które wychodzą naprzeciw potrzebom dynamicznie rozwijającej się branży przetwórstwa mięsnego, na stałe wpisał się w kalendarz ważnych wydarzeń branżowych. Udział w konkursie daje producentom nieograniczone możliwości tworzenia nowoczesnych kampanii, dotyczących nagrodzonych wyrobów. Umożliwia także zaprezentowanie swoich produktów przedstawicielom sieci handlowych, odpowiedzialnym za działy produktów świeżych, w tym produktów mięsnych.
Nagrody przyznano w pięciu kategoriach: Żywność wygodna, Bliżej natury, Produkt innowacyjny, Produkt dla dzieci, Mój hit.
Laureatami czwartej edycji konkursu „To mi smakuje! Eksperci rekomendują” zostali:
Żywność wygodna
1 miejsce - Berlinki Legendarny Classic Kabanosy, Animex Foods
2 miejsce - Indyk z podgrzybkiem, Wielkopolski Indyk
2 miejsce - Kiełbasa biebrzańska, Zakład Mięsny KABO
3 miejsce - Pastrami New York, Eurobeef
W kategorii Bliżej natury
1 miejsce - Filet z kurczaka wolno gotowany z linii Akademia Pana Kleksa, Mardi
2 miejsce - Wędzonka tradycyjna, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Żukowie
3 miejsce - Kiełbasa wiejska, Zakłady Mięsne „Sobkowiak"” Elżbieta Sobkowiak
3 miejsce - Szynka Mistrza Andrzeja, Zakłady Mięsne „Bystry”
W kategorii Produkt innowacyjny
1 miejsce - Żeberka wieprzowe z warzywami wolno gotowane, Zakłady Mięsne Łuków
2 miejsce - Pasztet wykwintny drobiowy, Zakłady Mięsne Kozłowski Sp. z o.o.
3 miejsce - Wędzonka wyborna surowa, Agro-Rydzyna Sp. z o.o.
W kategorii Produkt dla dzieci
1 miejsce - Proste Historie Psi Patrol Pierogi fresh z mięsem, Iglotex S.A.
2 miejsce - Winerki wiedeńskie z szynki, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Maxpol
3 miejsce - Parówki z przepisu dziadka, ZM Brok
W kategorii Mój Hit
1 miejsce - Karczek dojrzewający, Zakład Przetwórstwa Mięsa „Matthias”
1 miejsce - Pasztet wędzony pakowany w formie flow-pack, Zakłady Mięsne Mielczarek
2 miejsce - Polędwica z piersi indyka, Polskie Mięso i Wędliny Łukosz
3 miejsce - Szynka noga, PPH Rarytas Marcin Nasiłowski
- Szynka cygańska, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki
Miło nam poinformować, że aż 9 firm (czcionka pogrubiona) ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP znalazło się w gronie laureatów tegorocznej edycji konkursu „To mi smakuje! Eksperci rekomendują”. Gratulujemy!
Sponsorem konkursu „To mi smakuje! Eksperci rekomendują" była firma ULMA
Tekst i fot. Rzeźnik Polski
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |