Dyskutowali przy Okrągłym Stole

16.11.2023

Za nami  „Okrągły stół branży mięsnej i handlu nowoczesnego”. Tę dwubranżową debatę, która 15 listopada odbywała się  podczas Targów Marek Własnych w Kielcach przygotował zespół znany z dobrych pomysłów i dobrej współpracy - Redakcja miesięcznika Rzeźnik Polski oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Tomasz Parzybut, prezes Zarządu SRW RP przedstawił  licznemu gronu uczestników program spotkania, którego wstępem był wykład „System RASFF i jego konsekwencje” wygłoszony przez  lek. wet. Jacka Kucharskiego, eksperta ds. bezpieczeństwa żywności. 

Na pytanie: czy producenci mięsa i przetworów mięsnych mają się czego obawiać w świecie marek własnych odpowiadał  Grzegorz Mech, Business Development Manager GfK Polonia.

 Jak standardy IFS pomagają w kształtowaniu bezpieczeństwa i jakości w produkcji i łańcuchu dostaw żywności?  Odpowiedzi na ten temat udzieliła Beata Studzińska-Marciniak, Global Product &Scheme Manager Food, TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.

Najnowszym trendom w projektowaniu sklepu mięsnego, jakie pochodzą z USA, uczestnicy debaty przyglądali się wraz z dr. Markiem Borowińskim, zastanawiając się, czy tamtejsze sposoby aranżacji sklepów mięsnych przyjmą się w Polsce. 

O przygotowaniu firmy oraz oferty do współpracy z sieciami handlowymi (na przykładzie ZM Smak Górno) opowiedziała Urszula Miazga, menadżer ds. rozwoju tego zakładu.

Trendy wyrobów mięsnych paczkowanych i roślinnych zamienników mięsa w handlu detalicznym były tematem wykładu dr Magdaleny Wilgatek, CMR Sp. z o.o. Natomiast trzy sposoby wprowadzenia produktów na półki sieci handlowych Tomasza Szaconia, Retailpoland Consulting.

Po serii prezentacji odbyła się debata  ekspercka pt.: „Win-Win. Czy to możliwe w relacjach producent – sieć handlowa?”. 

Debatę oprowadził Andrzej Wojciechowicz. Panelistami byli: Teresa Pietrzyk, dyr. Ds. zakupów PSH Nasz Sklep; Grzegorz Zych, Grupa Eurocash; Grzegorz Mech, Consumer Panel Service GfK; Dariusz Niebieszczański, ZM Niebieszczańscy; Tomasz Obszański, Farma Roztocza.

Uczestniczący w niej reprezentanci branży mięsnej, przedstawiciele handlu oraz firm i organizacji związanych z tymi dwoma sektorami gospodarki chętnie zadawali pytania i dzielili się swoimi uwagami na temat relacji, o których mówi się, że łatwymi nie są. Z wypowiedzi uczestników z obu stron Okrągłego Stołu wynika, że - łatwymi być mogą.

BS

Fot. Rzeźnik Polski 

 
Na zdjęciach od lewej:
Lek. wet. Jacek Kucharski,
Urszula Miazga
 

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.