W ubiegłym tygodniu wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak spotkał się z przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz Inspekcji Weterynaryjnej. Tematem spotkania była sytuacja w sektorze drobiarskim.
Przedstawiciele branży zaapelowali o wzmocnienie nadzoru weterynaryjnego nad dobrostanem zwierząt, bezpieczeństwem żywności w kontekście ochrony zdrowia publicznego oraz rejestracją zakładów drobiu, która umożliwia śledzenie zdarzeń dotyczących ptaków nie tylko z zakładów drobiu, lecz także z rzeźni. Omówiono też sytuację na rynku pasz, m.in. konieczność utrzymania ciągłości produkcji i ciągłości dostaw ustandaryzowanych surowców do ich wytwarzania.
Kolejnym tematem było wzmocnienie konkurencyjności krajowej produkcji zwierzęcej, w kontekście działań Komisji Europejskiej, które zmierzają do zwiększenia udziału rodzimego białka w produkcji pasz, a w konsekwencji do zwiększenia suwerenności białkowej Unii Europejskiej. Rozmawiano również o wzmocnieniu bioasekuracji i wypracowaniu systemowych rozwiązań zmierzających do ograniczenia występowania bakterii Salmonelli oraz wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Mówiono o konieczności zredukowania zużycia antybiotyków oraz utworzenia elektronicznej bazy danych, niezbędnej do monitorowania zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych w poszczególnych gospodarstwach, z podziałem na gatunki zwierząt.
Przypomnijmy, że 28 lutego o godz. 11 w Sali Wzorcownia Ministerstwa Rolnictwa rozpocznie się spotkanie przedstawicieli Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP z ministrem Czesławem Siekierskim i przedstawicielami Głównego Inspektoratu Weterynarii, a także Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Źródło: MRIRW
Fot. MRiRW
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |