Drób z importu pod lupą GIW

25.03.2024

W partiach mięsa drobiowego z Ukrainy stwierdzono obecność bakterii Salmonelli. Jak informuje Główny Inspektorat Weterynarii niezwłocznie wprowadzono wnikliwe kontrole importowanych produktów drobiowych.
Bakterie stwierdzono w partii mięsa drobiowego na granicy polsko-ukraińskiej. Kontrola odbywała się w ramach krajowego planu monitoringu żywności z krajów trzecich. Na wniosek władz polskich Komisja Europejska wdrożyła unijną procedurę kontroli wzmożonej. Ta procedura obejmuje kontrole laboratoryjne kolejnych przesyłek przedstawionych do kontroli urzędowych na całej granicy Unii Europejskiej. Kontrole będą wstrzymane dopiero po uzyskaniu dziesięciu kolejnych wyników zgodnych.
GIW informuje: „Kontrole wykonują wszystkie państwa członkowskie, a przesyłka oczekuje na granicy pod urzędowym nadzorem na wyniki badań laboratoryjnych. Koordynacja kontroli odbywa się poprzez unijny system TRACES-NT . Wszystkie przesyłki, dla których otrzymano wynik niezadowalający są odrzucane na podstawie decyzji administracyjnej urzędowego lekarza weterynarii. Restrykcje obowiązują do czasu, aż ukraiński zakład produkcyjny wdroży działania naprawcze dotyczące bezpieczeństwa konsumenta”.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.