Według USDA światowa produkcja mięsa kurcząt w 2023 r. wzrośnie o 1 proc., głównie w wyniku większej produkcji w Brazylii czy też w Stanach Zjednoczonych. Unijna produkcja drobiu w 2023 r., zgodnie z prognozami KE, zwiększyć się może o 1,1 proc., co może być wynikiem m.in. spadku cen pasz, skutkującym poprawą opłacalności chowu drobiu. Mimo wzrostu, wciąż będzie kształtować się jednak na poziomie niższym niż przed pandemią.
W Agro Nawigatorze, przygotowanym przez PKO Bank Polski, czytamy, że pierwsze miesiące 2023 r. przyniosły spore odbicie produkcji mięsa drobiowego w firmach zatrudniających 50 osób i więcej. Produkcja w I kw. bieżącego roku wzrosła o blisko 12 proc. r/r wobec spadku o 4,3 proc. r/r w IV kw. 2022 r., który mógł być konsekwencją mniejszych wstawień związanych z obawami o koszty zużycia energii. Do wzrostów przyczynia się także poprawa opłacalności produkcji – w pierwszych miesiącach 2023 relacja cen skupu kurcząt do cen mieszanki pełnoporcjowej była wciąż powyżej średniej wieloletniej. Polski eksport drobiu w 2022 r. zamknął się wolumenem 1,59 mln t. tj. o 7,4 proc. wyższym niż przed rokiem. Lepszy wynik zapewniała odbudowa sprzedaży zagranicznej w II kw. 2022 r. i w III kw. 2022 r. po spadkach w 2021 r. odnotowanych wskutek grypy ptaków.
Eksport na koniec 2022 r. nie był już tak dynamiczny (zbliżony poziom do IV kw. 2021 r.), jednak pierwsze dwa miesiące 2023 r. przyniosły ponowne odbicie sprzedaży (+7 proc. r/r) w konsekwencji wzrostu produkcji. Ceny drobiu w Polsce w I kw. 2023 r. utrzymywały się w tendencji wzrostowej – przeciętna cena skupu kurcząt, według MriRW, była wyższa o 21 proc. r/r, a indyków o 34 proc. r/r. Choć już II kw. 2023 r. przyniesie najprawdopodobniej spadki cen w relacji rocznej. W marcu 2023 r. relacja cen sprzedaży kurcząt do cen mieszanki pełnoporcjowej w relacji rocznej poprawiła się o 5 proc. r/r wskazując na poprawę opłacalności chowu. Eksperci widzą również duże ryzyko obniżek cen w dalszej części roku – efekt spadków cen pasz i oczekiwanego wzrostu produkcji w UE, choć wciąż może to być relatywnie wysoki poziom cen.
Na podst. informacji portalspożywczy.pl
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |