Dobre wieści na początek

08.07.2025

Jak można się było spodziewać, lipiec zaczął się w Stowarzyszeniu Rzeźników i Wędliniarzy pracowicie. Pierwszy tydzień przyniósł sporo dobrych informacji, dających nadzieję na rozkręcanie ciekawych propozycji promocyjnych w kraju.

Ale zanim o programach promocji, przypomnijmy, że prezes Tomasz Parzybut zapowiedział wizyty w zakładach mięsnych na południu kraju. I takie spotkania odbyły się w dwóch firmach.
- Odwiedziłem dwa prężnie działające przedsiębiorstwa: Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski JANETA w Lubomii oraz PAMAS Salami w Kolonowskich. Jestem pod ogromnym wrażeniem, ponieważ zobaczyłem bardzo nowoczesne firmy mięsne i spotkałem ludzi niezwykle operatywnych, pomysłowych, twórczych, wdrażających innowacyjne rozwiązania – mówi Tomasz Parzybut. - Szczególnie zaskoczyły mnie koncepcje wykorzystywane w zakładzie PAMAS, gdzie postawiono na specjalizację, skupienie się na jednym surowcu, co jest nietypowe dla większości polskich przedsiębiorstw mięsnych. A jednak postawienie na standaryzację i pełną powtarzalność w produkcji długo dojrzewającego salami najwyższej jakości okazało się sukcesem.
Takich spotkań zaplanowano w Zarządzie i Radzie Krajowej więcej. Są doskonałą okazją do poznania firm członkowskich, ale przede wszystkim do rozmów o ich problemach i sytuacji w polskiej branży mięsnej.
Kolejny dobry news to udział Krystiana Dreszlera w międzynarodowym konkursie wędliniarskim w Anglii. Po raz pierwszy przedstawiciel Stowarzyszenia uczestniczył w World Butcher Wars w Ascot w dniach 5-6 lipca br. Z pewnością ciąg dalszy nastąpi, ponieważ pan Krystian, znany z wytrwałości i dążenia do doskonałości, po zapoznaniu się z zasadami konkursu, na pewno stawi się na starcie rywalizacji za rok. Dodać trzeba koniecznie, że jego wyjazd możliwy był dzięki finansowemu wsparciu SRW RP oraz firmy BORNIAK, produkującej sprzęt wędzarniczy.
Rozmowa z Krystianem Dreszlerem wkrótce. A trzeba dodać, że jego udział zainteresował i zainspirował prezesa SRW RP, który powiedział: - Marzy nam się zorganizowanie jednej edycji tego konkursu w Polsce. W Międzynarodowych Wojnach Rzeźników biorą udział przedstawiciele branży mięsnej z całego świata, rywalizując w przygotowaniu najlepszych dań z różnych gatunków mięs.
Od pomysłu do realizacji upłynie trochę czasu, ale już niebawem, bo 16 lipca, w Międzyzdrojach kolejna odsłona programu promocyjnego „Piątka ćwiartka”. Realizacja tej akcji możliwa jest dzięki pozytywnej ocenie programu przez Komisję Zarządzającą Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
- Miejscem tego promocyjnego wydarzenia będzie Aleja Gwiazd w Międzyzdrojach – mówi Tomasz Parzybut. – Możemy spodziewać się tam tłumów, dlatego przygotujemy wielką ucztę z 12 tysiącami porcji różnorodnych dań i przystawek przygotowanych z „piątej ćwiartki”, czyli podrobów wołowych, żeber i policzków. Liczymy na znakomitą zabawę ze smakowitym
biesiadowaniem.
Tyle wiadomości z pierwszego tygodnia w SRW RP. Będą kolejne, ponieważ to lato gorące i zmienne, ma w Stowarzyszeniu bogaty plan zadań.
BS

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.