O tym, że promocja w Ogólnopolskim Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy zawsze jest na pierwszym miejscu, wiadomo od lat. Nie inaczej jest w tym roku. Wiosenny kalendarz pełen jest akcji promocyjnych adresowanych do mieszkańców Wielkopolski w różnych grupach wiekowych.
Przed Świętami Wielkanocnymi w „Pytaniu na śniadanie” polskie mięso drobiowe reklamowali Aneta i Jan Kuroniowie. Prezentowali dania, w których w nowatorski sposób wykorzystywali ten gatunek mięsa. Przepisy akcji „Drób w polskiej tradycji wielkanocnej” nadal dostępne są na stronie TVP1.
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, który z sukcesami współpracuje z Cechem, zorganizowano turniej kucharski dla uczniów. Głównym składnikiem konkursowych dań była wieprzowina. W jury zasiadał znany szef kuchni Tomasz Jakubiak, który chwalił talenty adeptów kuchmistrzostwa.
„Przygoda kulinarna z drobiem. Warsztaty dla dzieci w wieku szkolnym” to z kolei cykl wydarzeń adresowany do uczniów z klas I-III. Spotkania odbywają się w 10 szkołach w regionie (w ubiegłym roku podobną akcję zorganizowano w szkołach Poznania). Jak podkreśla Małgorzata Włodarczyk, koordynująca warsztatami, dzieci podzielone na grupy uczestniczą w pogadance połączonej z zabawami, a następnie w fartuszkach z logo Funduszy Promocji (otrzymują je w nagrodę) zamieniają się w kucharzy. Przygotowują dla siebie dania z wykorzystaniem mięsa drobiowego.
- Z pewnym zdziwieniem stwierdzamy, że dzieci w wielu 7-9 lat rzadko uczestniczą w domowych pracach kucharskich – mów pani Małgorzata. – Ta wiedza wynika z naszych rozmów z dziećmi. Zajęcia czy też warsztaty powinny być stałymi zajęciami w programie szkolnym. Uczą nie tylko dobrego wyboru składników diety, ale także poprawiają umiejętności manualne dzieci.
Już za kilka dni - 17 kwietnia - w Poznaniu odbędzie się Festiwal Rzemiosła z Wieprzowiną. To propozycja świętowania 300. rocznicy Insurekcji Warszawskiej, w której ogromną rolę odegrali rzeźnicy na czele z mistrzem Józefem Sierakowskim. To wydarzenie odbędzie się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej oraz na sąsiadującym z nią terenie przy al. Niepodległości 2.
I wreszcie w maju Zarząd Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy zaplanował udział w poznańskich Juwenaliach. Podczas studenckiego świętowania promowane będą dania z mięsa drobiowego.
Do wspomnianych tu wydarzeń będziemy wracać, prezentując z nich relacje. A tym razem kilka zdjęć z kulinarnych warsztatów najmłodszych smakoszy mięska drobiowego.
BS
Fot. Małgorzata Włodarczyk
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |