Dla maluchów i żaków

09.04.2024

O tym, że promocja w Ogólnopolskim Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy zawsze jest na pierwszym miejscu, wiadomo od lat. Nie inaczej jest w tym roku. Wiosenny kalendarz pełen jest akcji promocyjnych adresowanych do mieszkańców Wielkopolski w różnych grupach wiekowych.

Przed Świętami Wielkanocnymi w „Pytaniu na śniadanie” polskie mięso drobiowe reklamowali Aneta i Jan Kuroniowie. Prezentowali dania, w których w nowatorski sposób wykorzystywali ten gatunek mięsa. Przepisy akcji „Drób w polskiej tradycji wielkanocnej” nadal dostępne są na stronie TVP1.

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, który z sukcesami współpracuje z Cechem, zorganizowano turniej kucharski dla uczniów. Głównym składnikiem konkursowych dań była wieprzowina. W jury zasiadał znany szef kuchni Tomasz Jakubiak, który chwalił talenty adeptów kuchmistrzostwa.

„Przygoda kulinarna z drobiem. Warsztaty dla dzieci w wieku szkolnym” to z kolei cykl wydarzeń adresowany do uczniów z klas I-III. Spotkania odbywają się w 10 szkołach w regionie (w ubiegłym roku podobną akcję zorganizowano w szkołach Poznania). Jak podkreśla Małgorzata Włodarczyk, koordynująca warsztatami, dzieci podzielone na grupy uczestniczą w pogadance połączonej z zabawami, a następnie w fartuszkach z logo Funduszy Promocji (otrzymują je w nagrodę) zamieniają się w kucharzy. Przygotowują dla siebie dania z wykorzystaniem mięsa drobiowego.

- Z pewnym zdziwieniem stwierdzamy, że dzieci w wielu 7-9 lat rzadko uczestniczą w domowych pracach kucharskich – mów pani Małgorzata. – Ta wiedza wynika z naszych rozmów z dziećmi. Zajęcia czy też warsztaty powinny być stałymi zajęciami w programie szkolnym. Uczą nie tylko dobrego wyboru składników diety, ale także poprawiają umiejętności manualne dzieci.

Już za kilka dni - 17 kwietnia - w Poznaniu odbędzie się Festiwal Rzemiosła z Wieprzowiną. To propozycja świętowania 300. rocznicy Insurekcji Warszawskiej, w której ogromną rolę odegrali rzeźnicy na czele z mistrzem Józefem Sierakowskim. To wydarzenie odbędzie się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej oraz na sąsiadującym z nią terenie przy al. Niepodległości 2.

I wreszcie w maju Zarząd Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy zaplanował udział w poznańskich Juwenaliach. Podczas studenckiego świętowania promowane będą dania z mięsa drobiowego.

Do wspomnianych tu wydarzeń będziemy wracać, prezentując z nich relacje. A tym razem kilka zdjęć z kulinarnych warsztatów najmłodszych smakoszy mięska drobiowego.

BS

Fot. Małgorzata Włodarczyk

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.