Zapasy wieprzowiny w niemieckich chłodniach nadal spadają. Według danych Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI), ten stan notowany jest od maja 2022 r. AMI opiera się na danych Związku Niemieckich Chłodni i Chłodni Logistycznych (VDKL), według których w czerwcu 2023 r. w magazynach zarejestrowano około 79.000 ton wieprzowiny.
Średnie zmagazynowane ilości od stycznia do czerwca 2023 roku wyniosły 92 tys. ton i były prawie o połowę mniejsze niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Od maja 2022 r. zapasy magazynów wyraźnie maleją. Z jednej strony znacznie mniejsza jest podaż żywca rzeźnego, a z drugiej strony magazynowanie jest mniej atrakcyjne niż w latach ubiegłych ze względu na wzrost kosztów energii i ceny trzody chlewnej.
Czy ta sytuacja nie powinna niepokoić także polskich przetwórców?
Na podst. Ceny Rolnicze oraz ISN
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |