W Polsce obowiązuje kilka systemów jakości żywności. Są to systemy polskie i unijne. Do obowiązujących we Wspólnocie zaliczamy: Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), Gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS), Chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) oraz Rolnictwo ekologiczne. W Polsce do 11 kwietnia br. obowiązywały następujące systemy jakości żywności: Jakość Tradycja, Quality Meat Program (QMP), System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) oraz System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System).
W ubiegłym tygodniu minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podpisał decyzję uznającą system TAQ - Tradition And Quality - za krajowy system jakości żywności. System został opracowany przez Stowarzyszenie Polska Tradycja Smaku.
Podczas spotkania w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi sekretarz stanu Stefan Krajewski wręczył decyzję ministra Czesława Siekierskiego Adamowi Filipczukowi, prezesowi Zarządu Stowarzyszenia Polska Tradycja Smaku. W spotkaniu uczestniczył także członek tego Stowarzyszenia - Krzysztof Borkowski, prezes Zarządu Zakładu Mięsnego „Mościbrody”.
TAQ - Tradition And Quality to dobrowolny program, który wprowadza rozwiązania mające za cel podnoszenie jakości mięsa wieprzowego i wędlin wprowadzanych do obrotu na rynku krajowym. System ten określa szczegółowe wymagania dotyczące chowu zwierząt, żywienia, dobrostanu oraz przetwórstwa mięsa. Produkty objęte tym systemem są odpowiednio oznakowane, co ułatwi ich identyfikację na rynku oraz pozwoli na korzystanie z dodatkowych środków na działania informacyjno-promocyjne.
Źródło: MRiRW
Fot. MRiRW
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |