Jak poinformowała PAP, ślad za Jakubem Kumochem, ambasadorem Polski w Chinach -
urzeczywistnia się sprawa eksportu polskiej wołowiny do Chin. Po wielu rozmowach na szczeblu
ministerstw Polski i Chin kolejny ruch należy do producentów mięsa wołowego.
W czerwcu br. odbyło się spotkanie ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa z ministrem
Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej. W jego trakcie podpisano m.in.
dokumenty regulujące warunki eksportu grup polskich produktów na rynek chiński, m.in. protokół
dotyczący mięsa wołowego. Podkreślono, że podpisanie protokołów nie jest równoznaczne z
zakończeniem procedur i otwarciem rynku ChRL.
Tymczasem 15 listopada Jakub Kumoch, ambasador Polski w Chinach przekazał, że już tylko krok
dzieli eksporterów od wejścia z polską wołowiną na rynek Chin. Zaznaczył, że teraz niezbędna jest
rejestracja wszystkich zainteresowanych producentów. Ambasador podjął też decyzję o
uruchomieniu w Ambasadzie dodatkowej pomocy przy wypełnianiu wniosków w CIFER (China Import
Food Enterprises Registration).
W wypełnianiu dokumentów pomoże także Rada Sektora Wołowiny, o czym zapewnia Jacek Zarzecki,
prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Do końca listopada powinno
zarejestrować się kilka polskich firm w chińskim systemie importerów, co jest konieczne, by wejść na
chiński rynek. Polskie zakłady mięsne muszą przejść całą procedurę administracyjną, a następnie
bezwzględnie przestrzegać zasad wyznaczonych przez Chiny.
Na podst.. info. PAP
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |