Przedstawiciele Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP 2 lutego odwiedzili prezesa Stowarzyszenia „Krupnioki Śląskie”. Zarząd SRW RP ma nadzieję, że to spotkanie da początek wspólnym inicjatywom mającym na celu szerszą, pozaregionalną promocję krupnioka - najpopularniejszego produktu podrobowego na Śląsku.
Spotkanie odbyło się w budynku Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Z ramienia SRW RP uczestniczyli w nim Celina Nierodkiewicz, sekretarz Rady Krajowej, a zarazem jedna z inicjatorek certyfikacji krupnioka oraz Tomasz Parzybut, prezes Zarządu. Gościł ich Grzegorz Miketa, prezes Stowarzyszenia „Krupnioki Śląskie”.
Podczas spotkanie, jego gospodarz Grzegorz Miketa opowiedział m.in. o procesie certyfikacji, specyfice produkcji, a także o problemach związanych z szerszym promowaniem krupnioków. Właśnie ten ostatni punkt jest wyzwaniem, którego wspólnie ze Stowarzyszeniem „Krupnioki Śląskie” chce się podjąć Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy, znane z cennych i udanych akcji promujących mięso i jego przetwory.
Na początek obie organizacje zamierzają podpisać umowę o powołaniu konsorcjum, która da początek kampaniom promującym krupnioki śląskie.
O planach i kolejnych działaniach będziemy na bieżąco informowali.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |