Pierwsza edycja wydarzenia pod nazwą Biało-czerwona Konferencja Branży Mięsnej, zorganizowana przez Stowarzyszenie Rzeźników-Wędliniarzy RP, za nami. Jej uczestnicy, a była to grupa ponad 150 osób z zakładów mięsnych i firm branżowych (nie tylko zrzeszonych w SRW RP), pozytywnie recenzowali program spotkania, a także udział w dyskusji wielu znanych osobistości ze świata biznesu, przetwórstwa mięsnego i polityki.
Wystąpienia gości i prelegentów poprzedziła nowa w branży propozycja- Speed Networking. Jej uczestnicy – przedstawiciele zakładów mięsnych i firm działających na rzecz branży mięsnej – mieli czas na szybkie spotkania, podczas których poznawali swoich rozmówców, wymieniali się doświadczeniami oraz informacjami o produkcji, potrzebach i możliwościach ich realizacji. Ten punkt programu uczestnicy Konferencji uznali za wyjątkowo trafiony i potrzebny.
Prelegenci i uczestnicy panelu dyskusyjnego rzucili nowe światło na wyzwania stojące przed branżą mięsną, na nowatorskie technologie, które otwierają się przed nią, a także zadania, jakim nie uda się sprostać bez zaangażowania rządu, w tym ministerstwa rolnictwa czy ministerstwa klimatu i środowiska.
Tomasz Parzybut, prezes SRW RP, otwierając Konferencję zwrócił uwagę na rolę prawa krajowego i unijnego w funkcjonowaniu małych i średnich zakładów mięsnych, które w większości tworzą Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Wspomniał m.in. o ogromnym wyzwaniu, jakim będzie wprowadzenie zasad Rozszerzonej Odpowiedzialność Producenta. ROP nakłada bowiem na producentów nowe, pracochłonne i kosztowe obowiązki związane z wykorzystywaniem w branży opakowań i ich utylizacji.
O innych zadaniach, jakie stoją przed całym polskim sektorem mięsnym, mówili między innymi: Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu KZP-PTCh Polpig; poseł Jan Krzysztof Ardanowski; Janusz Piechociński, były wicepremier, a obecnie prezes Izby Handlowo Przemysłowej Polska Azja.
Prezes Dargiewicz wskazywał na wyzwania, jakimi są dobrostan zwierząt, zwalczanie epidemii czy ochrona środowiska. O zagrożeniach dla branży i rolnictwa mówił poseł Ardanowski, zwracając uwagę na stary i ciągle aktualny temat konsolidacji tego środowiska, zwłaszcza w obliczu ideologii wege, deprecjonującej chów zwierząt i spożywanie mięsa. Prezes Janusz Piechociński mówił m.in. o coraz niższych dochodach hodowców i przetwórców, a rosnących niewspółmiernie zysków pośredników i handlu; wskazywał na zagrożenia, jakimi są na przykład cła odwetowe stosowane przez kraje azjatyckie, głównie Chiny.
Obowiązki przedsiębiorców, wprowadzających na rynek krajowy produkty w opakowaniach, omówiła w swojej prezentacji Karolina Wiszumirska, dyrektor ds. Innowacji, Stowarzyszenie Natureef. O możliwościach wykorzystania sztucznej inteligencji (AI) w branży mięsnej mówił Paweł Szczyrek, marketing manager, Team Leader - Ideo Force. Firmy - MARCOR i Aquaphor - głównego sponsora Konferencji – zaprezentował Marta Marjanowska, dyrektor zarządzająca. Krzysztof Baczyński, prezes firmy Ekopak oraz przewodniczący Komisji PFPŻ ZP ds. środowiska przedstawił kluczowe zmiany i wyzwania dla przedsiębiorców po wprowadzeniu ROP. Zmiany w prawie, istotne dla branży mięsnej, omówiła dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, prawniczka i wspólniczka FoodLaw | Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego. O skutecznym zwalczanie ASF mówili Aleksander Dargiewicz z KZPiPTCh Polpig oraz lekarz weterynarii Mateusz Kruszyński.
I na zakończenie trzeba dodać, że Stowarzyszenie dba także o reklamę najnowszych sukcesów. A niewątpliwie jednym z najważniejszych jest udany udział adeptów sztuki wędliniarskiej w międzynarodowym konkursie. Dwie młodzieżowe drużyny, uczestniczące pod patronatem SRW RP w Targach SUFFA, wróciły ze Stuttgartu z dwoma srebrnymi medalami. Podczas Konferencji przedstawiono jej uczestnikom czwórkę uczniów, trenara reprezentacji - Krystiana Dreszlera oraz nauczycieli, którzy wspierali ich przy międzynarodowych zawodach Wszyscy zostali nagrodzeni przez Zarząd Stowarzyszenia. Nagrodę – za 18 lat pracy w Biurze SRW RP – otrzymała Anna Pasik. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.
Zapraszamy także na stronę Farmer.pl, gdzie prezentowane są relacje z czwartkowego wydarzenia. Farmer.pl był głównym patronem medialnym I Biało-czerwonej Konferencji Branży Mięsnej.
BS
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |