Z przyjemnością odnotowujemy na stronie internetowej SRW RP sukcesy członków Stowarzyszenia. Tym razem, i to nie tylko na Lubelszczyźnie, głośno o nagrodzie, jaka przypadłą w udziale Teodozji i Henrykowi Amanowiczom.
Złoty Lampart Starosty Lubartowskiego - to konkurs odbywający się pod hasłem: „Zaradny, innowacyjny, przedsiębiorczy”. O ten wyjątkowy tytuł rywalizują przedsiębiorcy i producenci rolni, którzy w znaczący sposób przyczyniają się do rozwoju gospodarczego oraz promocji powiatu lubartowskiego.
Zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu zostały Zakłady Mięsne "Dobrosławów" - Henryk Amanowicz Filia w Michowie. Przedsiębiorstwo rodziny Amanowiczów działa w branży mięsnej od 1992 roku. Filia w Michowie to nowe przedsięwzięcie, które będzie istotnym elementem całego etap łańcucha produkcyjnego – od rolnika przez przetwórcę do konsumenta. Jak wskazywali członkowie Kapituły konkursu, filia znajdująca się w Michowie to największe i najbardziej nowoczesne przedsiębiorstwo tego typu nie tylko w powiecie lubartowskim, ale także na Lubelszczyźnie.
Stało się to możliwe, dzięki powiększeniu gospodarstwa rolnego oraz zakupieniu terenów po dawnej Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Michowie. Na 7 hektarach gruntów powstała nowoczesna ferma trzody chlewnej, której obiekty zostały wybudowane na powierzchni 3,5 hektara. Docelowo planowana jest tutaj hodowla 5 tysięcy warchlaków i tuczników oraz 600 loch.
Uroczyste otwarcie obiektu odbyło się 9 marca, a już w połowie tego tygodnia do chlewni trafi pierwsza partia 330 loch. Ten etap powinien się zakończyć w maju. Wtedy w obiekcie dla loch przebywać powinno już niemal dwa razy tyle tych zwierząt. Po Wielkanocy, jak zapewniają Teodozja i Henryk Amanowiczowie, rozpocznie się systematyczne lokowanie w chlewniach tuczników.
Zakład Mięsny rodziny Amanowiczów od wielu lat posiada uprawnienia eksportowe do kilkudziesięciu krajów świata. Nowoczesne rozwiązania logistyczne i własna flota transportowa, przy uruchomieniu własnych upraw i hodowli, zapewniają teraz utworzenia pełnego łańcucha dostaw – od pola do stołu.
Henryk Amanowicz nie ukrywa zadowolenia z zakończenia prac w obiektach w Michowie: - To najnowocześniejsza ferma w Polsce, a mówi się, że także w Europie. Prace projektowe powierzyliśmy polskiej firmie Wesstron, a wyposażenie fińskiej Pellon, która ma swój oddział w Polsce.
To między innymi te firmy stworzyły wspólnie obiekty na miarę 21. wieku, o czym można przekonać się oglądając zdjęcia przedstawiające wyposażenie chlewni w Michowie.
BS
Fot. H. Amanowicz
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |