Zapotrzebowanie konsumentów na alternatywne źródła białka rośnie w niezwykłym tempie. Zarówno sieci handlowe jak i producenci żywności coraz częściej widzą konieczność dostosowania swojej oferty do wyzwań środowiskowych i etycznych oraz oczekiwań konsumentów.
W dn. 19 kwietnia w Warszawie, podczas targów WorldFood Poland, odbędzie się całodniowa konferencja poświęcona tematyce alternatywnych źródeł białka z uwzględnieniem roślinnych zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego, białka pozyskiwanego z owadów oraz mięsa komórkowego. W ramach konferencji eksperci i przedsiębiorcy omówią bieżące trendy
i przeanalizują najnowsze dane i badania na ten temat.
Na jakim etapie znajduje się transformacja systemu żywnościowego w Polsce?
W panelu przygotowanym przez RoślinnieJemy spotkają się przedstawiciele/elki różnych sektorów systemu żywnościowego i wspierający go eksperci. Postarają się zidentyfikować wyzwania w dążeniu do bezpiecznego systemu żywnościowego leżące na styku różnych obszarów - produkcji żywności, działania instytucji i prawa, promocji zdrowia oraz badań naukowych i rynkowych - a także drogi do ich potencjalnych rozwiązań. Analityk danych sprzedażowych z Centrum Monitorowania Rynku
Sp. z o.o. opowie o zmieniających się trendach sprzedaży roślinnych zamienników mięsa i nabiału
w Polsce na bazie najbardziej aktualnych raportów i analiz.
Perspektywy rozwoju rynku alternatywnych źródeł białka
Innowacje, trendy i konsumenci na rynku produktów roślinnych – nad tymi zagadnieniami będą dyskutować przedstawiciele z Proveg oraz zaproszeni do dyskusji eksperci i przedstawiciele zarówno globalnych jak i lokalnych graczy podejmujących coraz więcej działań, aby dostosować się do zmieniającego się rynku i wykorzystać pojawiający się potencjał wzrostu.
Mięso komórkowe - zagrożenie czy szansa rozwoju dla branży mięsnej
Panel rozpocznie się prezentacją najważniejszych faktów o mięsie komórkowym: jak powstaje, jak wygląda, gdzie już można go spróbować, jak wygląda jego status w Unii Europejskiej i reszcie świata, jakie są obecnie największe bariery masowej produkcji. Grono potwierdzonych panelistów wprawdzie łączy pozytywne nastawienie do potencjału mięsa komórkowego, ale różni perspektywa patrzenia na temat.
Dlaczego warto inwestować w zrównoważone startupy. Najciekawsze trendy w foodtechu
Podczas prezentacji Michała Piosika z foodtech.ac usłyszą Państwo o najciekawszych trendach
w foodtechu w nadchodzących latach. Dowiedzą się Państwo o tym jak zmiana sposobu w jaki produkujemy, konsumujemy i przetwarzamy odpady po jedzeniu może poprawić warunki bytu ludzi na całej planecie.
Kto może uczestniczyć?
Wydarzenie jest przeznaczone dla wszystkich osób zainteresowanych tematem alternatywnych źródeł białka, w szczególności tych, które zawodowo związane są z branżą spożywczą. Aby wziąć udział w konferencji należy zarejestrować się na targi WorldFood Poland. Zarejestrowani Uczestnicy mają zagwarantowany bezpłatny wstęp na wszystkie konferencje i debaty oraz inne wydarzenia towarzyszące targom.
Serdecznie zapraszamy!
Rejestracja online – https://rejestracja.worldfood.pl/
Szczegółowy program merytoryczny: http://bit.ly/3lLqMQL
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |