3 Maja w Paryżu

30.04.2025

Tegoroczny maj w Stowarzyszeniu Rzeźników i Wędliniarzy RP rozpoczyna się roboczą majówką. Miejscem wyjątkowej akcji promocyjnej będzie Paryż, a konkretnie najstarsza polska szkoła w tym mieście, a zarazem najstarsza placówka oświatowa poza krajem, która powstała w 1842 roku.

Na stronie internetowej Szkoły Polskiej im. Adama Mickiewicza przy Ambasadzie RP w Paryżu – Ecole Polonaise „Adam Mickiewicz” de PARIS czytamy:
Szanowni Państwo, w najbliższą sobotę 3 Maja zapraszamy na nasz szkolny dziedziniec: uczniów środowych, piątkowych, sobotnich, rodziców! Czeka nas uroczyste świętowanie obchodów Konstytucji 3 Maja! Będzie biało-czerwono i… smacznie! Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej zorganizuje u nas obchody, oczywiście z naszym udziałem, p.t.: „Obiady czwartkowe u króla Stanisława Augusta Poniatowskiego z jubileuszowym gościem – królem Bolesławem Chrobrym”! Podczas wydarzenia z okazji obchodów 3 Maja nasi Goście będą serwować zgromadzonym posiłek w postaci: burgerów wołowych, hot dogów cielęcych, wrapów z wołowiną szarpaną w sosie barbeque, pierogów z mięsem wołowym, zupy flaki wołowe oraz deski wędlin wołowych. Ponadto uczestnicy dostaną: gadżety zawierające kotyliony oraz małe paczki wędlin wołowych i broszury informacyjne. Zapraszamy wszystkich – w biało-czerwonych barwach!
- Francja jest dla nas bardzo ważnym krajem z uwagi na to, że to jeden z czołowych europejskich krajów, do których wysyłamy polską wołowinę – uzasadnia promocję mięsa wołowego w Paryżu Tomasz Parzybut, prezes SRW RP. – Z podobną akcją promocyjną trafiamy do Francji po raz trzeci. Zmienia się miejsce, ale termin pozostaje ten sam - Święto Konstytucji 3 maja.
Pod koniec maja odbędzie się kolejne spotkanie z młodzieżą – tym razem w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie. Zaplanowano tam konkurs kulinarny dla adeptów szkół gastronomicznych z całego kraju.
– I w tym przypadku koncentrujemy się na wieprzowinie – mówi Tomasz Parzybut. – W ciągu ostatnich pięciu lat przygotowywaliśmy konkursy dla uczniów z myślą o promowaniu mięsa wieprzowego pochodzącego z ras rodzimych. Jego walory powinni poznać uczniowie, którzy po ukończeniu szkoły trafią do zakładów gastronomicznych różnego typu. Stąd prezentacje i prelekcje naszych ekspertów na temat jakości mięsa, wyboru jego elementów i sposobów ich przygotowywania. Uważam, że to bardzo ważny kierunek promocji wieprzowiny, który docelowo powinien mieć wpływ na jej spożycie w Polsce.
Temat wołowiny i wieprzowiny wróci także podczas II Biało-Czerwonej Konferencji Branży Mięsnej, o czym będziemy informować wkrótce.
BS

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.