Grupa Gobarto otworzyła w województwie lubuskim jedną z najbardziej zaawansowanych technologicznie i największych ferm macior w naszym kraju. Dwieście tysięcy warchlaków rocznie trafi do rolników współpracujących z Gobarto.
Celem Spółki jest kompleksowa odbudowa sektora trzody chlewnej. To także odpowiedź na dynamicznie rosnący import warchlaków do Polski. Tylko w 2024 roku z Danii sprowadzono ich ponad 7,2 mln sztuk. Polska jest obecnie drugim największym importerem duńskich warchlaków. W praktyce oznacza to, że duża część produkowanego w kraju mięsa wieprzowego opiera się na warchlakach z zagranicy, a to powoduje zależność od niestabilnej sytuacji na międzynarodowych rynkach. Ferma w Lubuskiem ma wzmocnić krajową produkcję i zapewnić powtarzalną jakość warchlaków przeznaczonych do tuczu.
- Ferma została zaprojektowana przy wykorzystaniu wiedzy i doświadczeń naszych specjalistów oraz najlepszych, światowych rozwiązań technologicznych. Jest też niezbędnym ogniwem większego systemu, jaki budujemy w sektorze produkcji mięsa czerwonego w naszym kraju. Warchlaki trafiają do partnerów w ramach programów Gobarto 500 i Gobarto Tucz, których celem jest kompleksowa współpraca z polskimi producentami świń, oferująca im know-how, stabilność finansową oraz wsparcie w rozwoju własnej infrastruktury – podkreśla Jacek Jagiełłowicz, prezes Agro Gobarto.
Ferma została zaprojektowana z myślą o zapewnieniu stałej i powtarzalnej jakości warchlaków, która pozwala hodowcom skutecznie planować produkcję i kontrolować jej opłacalność. Wysoki poziom bioasekuracji, systemy zarządzania stadem oraz odpowiednio dobrany materiał genetyczny pozwolą ograniczyć ryzyko chorób, zapewnić jednorodność partii i utrzymać przewidywalne parametry wzrostu. Przy obiekcie funkcjonować będzie również biogazownia zapewniająca ciepło oraz energię dla fermy.
***
Grupa Gobarto rozwija zintegrowany model produkcji „od pola do stołu”, obejmujący własne areały uprawne, fermy, zakład ubojowy w Grąbkowie, 16 centrów dystrybucji oraz 4 biogazownie. Spółka jest również liderem rynku tradycyjnego w zakresie dystrybucji mięsa i wędlin, a produkty eksportowane są do kilkudziesięciu krajów na całym świecie.
Źródło: informacje prasowe
Fot. Grupa Gobarto
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |