12. Gęsina na Imieninach

13.11.2025

Żołądki z sosem chrzanowym, pasztet na grzance, tarta z musem gruszkowym, gulasz – i wszystko na bazie gęsiny. To oczywiście menu kolejnej, już dwunastej, edycji akcji promocyjnej „Gęsina na Imieninach”. Święto patrona Poznania - św. Marcina - nie może się obejść bez dwóch znakomitych produktów, promujących to miasto i region – rogali świętomarcińskich i mięsa z gęsi w niezliczonych wariantach.

- 11 Listopada - Święto Niepodległości – w Poznaniu jest celebrowane także z myślą o świętym Marcinie. Od dwunastu lat włączamy się w to świętowanie promując to, co Wielkopolska ma najlepsze – znakomite mięso gęsie – mówi Jacek Marcinkowski. - Pierwsza akcja pod hasłem „Gęsina na Imieninach” była inicjatywą Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Od kilku lat organizuje go Ogólnopolskich Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, pamiętając o współpracy ze Stowarzyszeniem.
Od początku tej akcji celem organizatorów jest, by jak najwięcej ludzi poznało wyjątkowy smak gęsiny. A skoro posmakują i połączą to ze Świętem Niepodległości, będą pamiętać, że 11 listopada można spędzić przy stole zastawionym daniami z polskiej gęsi. Pieczona gęś jest coraz częściej obecna na polskich stołach w dniu Święta Niepodległości, stając się potrawą narodową.
- Tym razem serwowaliśmy potrawy z gęsi w dwóch miejscach Poznania – mówi Jacek Marcinkowski – na placu Wolności z wielkiej patelni i na ulicy św. Marcina – z wielkiego kotła. – Naszych dań próbowały tysiące poznaniaków i turystów, jak zawsze licznie odwiedzających Poznań 11 listopada. To był olbrzymi sukces promocyjny między innymi dzięki mediom regionalnym i krajowym. „Gęsina na Imieninach” to już marka własna, którą doceniają nie tylko smakosze potraw z gęsi, ale także władze Poznania. Prezydent Jacek Jaśkowiak i jego zastępca Jędrzej Solarski wspierali nas przed akcją i w jej trakcie. Zapowiedzieli, że będą nas wspomagać także w promocji kiełbasy białej przed Wielkanocą, potwierdzając, że nie ma lepszej promocji miasta i regionu jak poprzez dobre jedzenie.
Akcji „Gęsina na Imieninach” towarzyszyła konferencja prasowa oraz konkurs „Przekąski z gąski”. Pierwsze miejsce zajął Krystian Dreszler, właściciel Masarni z Tradycją, która jest firmą członkowską SRW RP.
BS
Fot. OCRWiK

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.