Pod takim hasłem odbywał się 8 sierpnia w Szadku (woj. łódzkie) festyn promujący wieprzowinę i wyroby wyprodukowane z tego mięsa. Była to jedna z 8 imprez tego cyklu, organizowanych przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP wspólnie ze Związkiem Zawodowym Narodowe Centrum Młodych Rolników, Stowarzyszeniem Polska Unia Producentów Produktów Rolnych oraz Związkiem Rzemiosła Polskiego.
To była najbardziej gorąca sobota tego lata. a jednak 40-stopniowy upał nie przeszkodził setkom mieszkańców Szadku i okolic w znakomitej zabawie z mięsem w roli głównej. Grillowano kiełbaski, kaszanki i żeberka. Zachwycano się smakiem wybornych pieczonych prosiaków. Nie brakowało amatorów kiełbasek i golonek serwowanych – co zrozumiałe – także na zimno.
Większość produktów przygotowała na festyn Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Szadku. Prezes Marek Kowalski zadbał o to, by nikt z tego spotkania nie wyszedł głodny. Chwalono pieczone mięsa, grillowane wędliny, a także wyroby garmażeryjne nadziewane mięsem wieprzowym – pierogi, kartacze, krokiety i słynne szadkowskie lizaki (grubo mielone mięso wieprzowe oklejone wokół kostki z żeberka i zapiekane w piecu chlebowym). Do prezentacji dołączył także Jacek Podgórniak, właściciel przetwórni mięsa z Felinowa, który w każdą środę otwiera swoje firmowe stoisko na targowisku w Szadku.
Właśnie targowisko gminne „Mój Rynek” było miejscem tej znakomicie przygotowanej promocji mięsa wieprzowego. Osłoną przed palącym słońcem była wielka, zadaszona wiata, a także szpaler drzew, w cieniu których odpoczywali… motocykliści. Artur Ławniczak, burmistrz Szadku, gospodarz promocyjnego spotkania zaprosił na nie także miłośników jednośladów z regionu. Z zaproszenia na Piknik Motocyklowy skorzystało około 300 posiadaczy harleyów, chopperów, hond czy simsonów. Było głośno, paradnie (przejazd ulicami Szadku), rekreacyjnie (motocykliście bawili się doskonale np. rzucając silnikiem na odległość) i smakowicie (m.in. jeden z pieczonych prosiaków trafił do uczestników pikniku).
Świetnie bawili się także najmłodsi, dla których przygotowano specjalną strefę zabaw z wieloma zabawami, quizami i konkursami sprawnościowymi. Milusińscy wykazali się wiedzą kulinarną, którą docenił prowadzący dla nich pogadankę Leszek Kosarzecki, propagator naturalnie przyprawianego mięsa z rożna, właściciel firmy produkujące grille. Pięć takich plenerowych smokerów zakupiły władze Szadku zakładając, że podobne imprezy będą się odbywały systematycznie w tej słynącej wieprzowymi wyrobami gminie. Wraz z Leszkiem Kosarzeckim dania z grilla z zapałem i znawstwem tej sztuki kulinarnej przygotowały panie z kół gospodyń, dla których przygotowano cenne nagrody w postaci sprzętu AGD.
Dotychczas odbyły się trzy imprezy pod hasłem: „Zdrowo jesz, zdrowo żyjesz, w sporcie sukces gwarantujesz”. Ich miejscem był Żywiec, poznańska Malta i Szadek. Kolejne spotkania z wieprzowiną zaplanowano w: Krzepicach i Szamotułach (30 sierpnia), Oławie (5 września), Kurniku (6 września) i Ząbkowicach Śląskich (12 września).
Program promocji „Zdrowo jesz, zdrowo żyjesz, w sporcie sukces gwarantujesz” ma w tym roku swoją drugąedycję. Podobnie jak poprzednia jest ona finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Tekst i zdjęcia: Bożena Skarżyńska
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |