Ten festyn warto powtórzyć!
„Wakacyjna Kuchnia z Wieprzowiną” to nowy program promocji mięsa wieprzowego realizowany przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP we współpracy z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.
Miejscem barwnych festynów był Kołobrzeg – trzeci co do wielkości ośrodek turystyczno-sanatoryjnych w Polsce. Pierwsza edycja spotkania mieszkańców, wczasowiczów i kuracjuszy odbyła się 26 lipca. Drugie spotkanie miało dwie odsłony - 15 i 17 sierpnia. Te trzy imprezy zgromadziły tysiące uczestników, wśród których dominowali smakosze dań z wieprzowiny.
Podczas trzech edycji „Wakacyjnej Kuchnia Wieprzowiną” odbywały się liczne prezentacje dań z wieprzowiny, które serwowali znani kuchmistrzowie. Ogromnym wzięciem cieszyły się potrawy przyrządzane z użyciem urządzeń charakterystycznych dla plenerowych imprez Stowarzyszenia - wielkiego kotła, mega patelni i grilla typu smoker. W czasie kilkugodzinnych spotkań znikało błyskawicznie po kilka tysięcy porcji potraw przyrządzonych na bazie wieprzowiny.
Atrakcjom kulinarnym towarzyszyły liczne konkursy, zabawy, pokazy, animacje sportowe i rekreacyjne oraz występy artystyczne. Wśród gwiazd „Wakacyjnej Kuchni” warto odnotować udział zespołu Pectus, Żuki i Horyzont.
- To była bardzo udana impreza – podkreślają zgodnie Janusz Rodziewicz, prezes SRW RP i Ryszard Mądrzyk, prezes PZHiPTCh. – Promocja mięsa wieprzowego podczas tego typu radosnego, pełnego atrakcji festynu to najlepszy sposób na jego popularyzację. Równie ważna w promowaniu jest współpraca organizacji zrzeszających przetwórców i hodowców. Pieniądze z Funduszu zostały właściwie wykorzystane.
,,Wakacyjna Kuchnia z Wieprzowiną” została sfinansowana przez Komisję Zarządzającą Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Obszerna relacja w najbliższym wydaniu „Bilansu Dodatniego”.
BS
Fot. Agencja Stampa
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |