Przyjezdni uczestnicy Świętomięsa Polskiego, akcji promującej mięso wieprzowe, drobiowe i wołowe, są pod wrażeniem Rzeszowa. Na ten bardzo pozytywny odbiór składa się ogromne zaangażowanie władz miasta w pomoc organizatorom wydarzenia, zainteresowanie mieszkańców, którzy tłumnie odpowiedzieli na zaproszenie, a nade wszystko wyjątkowa atmosfera przychylności, współpracy i chęci wspólnej zabawy, jaka towarzyszyła wszystkim świętomięsnym propozycjom.
Jak zwykle podczas Świętomięsa bywa - atrakcji dla młodszych i starszych smakoszy mięsa nie brakowało. Dzieci oblegały strefy, w których mogły się wyżyć się artystycznie i sportowo. Dorośli oblegali stoisko wyposażone przez firmę Stalgast, gdzie odbywały się pokazy kulinarne m.in. z wykorzystaniem ciekłego azotu do obróbki mięsa. Nie brakowało chętnych do spotkań z dietetyczkami i specjalistami z zakresu technologii. Do świętomięsnego kotła, mega patelni i wielkiego grilla ustawiały się zakręcone kolejki smakoszy mięsnych dań. Rekordy popularności pobił – co zrozumiałe – podkarpacki byczek ze stada w Rudawce Rymanowskiej pieczony niemal cała dobę na świętomięsnym rożnie.
Degustujący gulasze, grillowane wędliny i mięsa obsiadali ławeczki wokół drzew i zabytkowej studni, a także stopnie pomnika Tadeusza Kościuszki. Zajadając się świętomięsnymi daniami słuchali koncertu akordeonowego w wykonaniu duetu „Akord”, występy lokalnych wykonawców, oklaskiwali zespoły Czeremszyna i Krzysztofa Krawczyka.
Do tradycji Świętomięsa Polskiego należy organizowanie konferencji, których tematem są bieżące problemy branży mięsnej. Do udziału w nich zapraszani są eksperci, a przede wszystkim członkowie stowarzyszeń branżowych, skupiających producentów z całego kraju i danego regionu.
Ciekawą prelekcję na temat fałszowania żywności w Europie w wieku XIX, XX i w ostatnich 15 latach wygłosił profesor Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Inspekcji Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych. Z zainteresowaniem wysłuchano także wystąpienia Marka Posobkiewicza, Głównego Inspektora Sanitarnego, a także prelekcji kardiologa, profesora Leszka Markuszewskiego, którą śmiało można nazwać „pochwałą mięsa”. O działaniach podkarpackiej Inspekcji Weterynaryjnej mówił jej szef - doktor n. wet. Mirosław Weltz, wskazując na zagrożenia i przeciwdziałanie chorobom zwierząt hodowlanych i dzikich. Profesor Władysław Migdał z wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w samych superlatywach wypowiedział się o regionalnych produktach mięsnych z Podkarpacia.
Równowagą dla tych wystąpień był ostry głos w dyskusji Mariana Winiarskiego, reprezentującego region łódzki. Dyrektor Cechu Rzeźników i Wędliniarzy Ziemi Łódzkiej przywołał w swoim wystąpieniu wiele problemów, które nurtują i drążą polską branżę mięsną…
Relacja z V Świętomięsa Polskiego w Rzeszowie w najbliższym wydaniu Bilansu Dodatniego, który już wkrótce także na stronie www SRW RP.
****
Organizatorami V Świętomięsa Polskiego, odbywającego się pod Honorowym Patronatem Marka Sawickiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Małgorzaty Chomycz-Śmigielskiej, wojewody podkarpackiego były: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy. Partnerami wydarzenia były: Stowarzyszenie Polska Ekologia, Międzynarodowe Tragi Rzeszowskie, Agro Polska, Radość Kuchnia Osobista, KS Sumoka Rzeszów oraz Hotel Rzeszów.
V Świętomięs Polski został sfinansowany z Funduszy Promocji: Mięsa Wieprzowego, Mięsa Drobiowego i Mięsa Wołowego.
Tekst: Bożena Skarżyńska
Zdjęcia: Ilona Poradowska
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |