12. Piknik Poznaj Dobrą Żywność, organizowany w ogrodach SGGW w Warszawie, przejdzie do historii jako impreza, której sprzyjało wszystko – bardzo duża liczba wystawców (130) i uczestników (liczonych w tysiącach), świetna oprawa artystyczna, wizyta prezydenta Bronisława Komorowskiego z małżonką i prawdziwie majowa pogoda. W stekach trzeba liczyć prezentowane produkty opatrzone znakiem PDŻ. W setkach także produkty lokalne, zgłoszone do pierwszej edycji nowego konkursu, ogłoszonego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród 17 nagrodzonych w konkursie „Mój Rynek” były także produkty mięsne.
Branża mięsna była solidnie prezentowana przede wszystkim przez organizacje branżowe. Zdecydowanie mniej było tym razem firm mięsnych. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy, na wspólnym stoisku ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia, promowało mięso wieprzowe, końskie i owcze.
Na słynnym grillu ZM Jasiołka kucharze pod kierunkiem Carlosa Gonzalesa Tejery, Marcina Suchenka i Pawła Krajmasa upiekli solidnego wieprzka i dwa jagnięta. Przez cały czas trwania pikniku wydano także setki porcji grillowanych kiełbasek, mięsnego gulaszu, bigosu i tatara z koniny. Stoisko oblegali amatorzy mięsnych dań i chwalili ich wyborny smak.
Prezentację SRW RP i SPE sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Końskiego i Owczego.
Tekst i Fot. Bożena Skarżyńska
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |