Nasza organizacja po raz kolejny zorganizowała konkurs dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. Jego celem była promocja rasy puławskiej, najstarszego rodzimego gatunku trzody chlewnej w kraju. Tym razem SRW RP przy współpracy z oddziałem Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i Starostwem Powiatowym w Dąbrowie Tarnowskiej zorganizowało konkurs w Brnie w województwie małopolskim. Zainteresowanie wydarzeniem było bardzo duże zarówno wśród uczniów gotowych do zaprezentowania swoich umiejętności jak i gości. Na tych ostatnich czekało zresztą niemało atrakcji. Głównym wydarzeniem był pokaz kulinarny połączony z prezentacją Agnieszki Durand, międzynarodowego kucharza. Pani Agnieszka pracowała w wielu zagranicznych restauracjach m.in. w Rosji, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Chinach, Tajwanie, oraz na Martynice. Podczas półtoragodzinnej prezentacji zgromadzeni dowiedzieli się m.in. o nietypowych gustach smakowych mieszkańców Azji, Ameryki Środkowej oraz o życiu mieszkańców w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Pani Durand podzieliła się z publicznością także nietypowymi przepisami na przygotowanie oryginalnego dania z mięsa wieprzowego, oczywiście najlepiej z rasy puławskiej. Z przepisów i rad cieszyła się szczególnie liczna grupa pań z lokalnych kół gospodyń wiejskich.
Wróćmy jednak jeszcze na chwilę do konkursu, bo w finałowych zmaganiach wzięło udział 5 młodzieżowych par ze szkół ponadpodstawowych. Zwyciężyła para w składzie: Natalia Chrabąszcz i Laura Chruściecka za polędwiczkę faszerowaną zapiekaną w cieście francuskim. Warto tutaj dodać, że zwyciężczyni, pani Natalia o mięsie wieprzowym i rasach polskich wie naprawdę bardzo dużo. Jej tata jest znanym w okolicy właścicielem zakładu mięsnego, który…specjalizuje się w wyrobach wędliniarskich z ras rodzimych.
Po konkursie na wszystkich czekał poczęstunek- pyszny staropolski bigos, oraz żurek. Każdy mógł również skosztować wyjątkowego smaku wędlin z rasy puławskiej. Najmłodsi cieszyli się również ze słodkich gadżetów- pysznych ciasteczek w kształcie świnek.
To kolejny w ostatnich miesiącach konkurs kulinarny dla uczniów szkół ponadpodstawowych. Jego pierwsza edycja odbyła się jesienią zeszłego roku w Toruniu.
Konkurs oraz nagrody zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |