Jako podsumowanie udziału Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP z programem promocji „Eurpejskie mięso” w targach Food Expo 2014 w Honkongu cytujemy wypowiedź Mirosława Adamczyka, konsula generalnego RP:
W dniach 14-17 sierpnia odbyła się 25. edycja targów żywnościowych Food Expo. Podczas tegorocznej imprezy zaprezentowało swoją ofertę około 30 polskich firm z sektora spożywczego. Dwa polskie pawilony, z których jeden przygotowany został przez Agencję Rynku Rolnego, a drugi w ramach kampanii promocyjnej „Europejskie mięso – tradycja, jakość i smak” przez Krajową Izbę Gospodarczą, cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród wielotysięcznego tłumu odwiedzających.
Szczególnie imponująco wypadły pokazy kulinarne, przygotowywane na żywo przez trzech szefów kuchni przybyłych na tę okazję z Polski, a prezentowane zarówno podczas samych targów, jak i okolicznościowego bankietu współorganizowanego przez Konsulat Generalny RP ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP. Przed rozpoczęciem Food Expo Konsulat zorganizował również konferencję prasową, na którą przybyło ponad 30 dziennikarzy lokalnych mediów.
W trakcie kilkudniowego pobytu w Hongkongu polscy uczestnicy targów korzystali z możliwości dziesiątków bezpośrednich spotkań z przedstawicielami miejscowych firm spożywczych, odwiedzili również szereg sieciowych supermarketów.
O konkretnych dla Polski efektach targów Food Expo będzie można zapewne mówić dopiero za kilka miesięcy, niemniej już teraz należy zauważyć bardzo dobry efekt promocyjny Polski, jak i polskiej żywności w Hongkongu. Właśnie w obecnym czasie polska żywność, będąc przede wszystkim żywnością zdrową i bezpieczną, poza jej niekwestionowanymi walorami smakowymi, ma wyjątkową szansę na skuteczne wejście na rynek hongkoński, a za jego pośrednictwem także na teren Chin kontynentalnych oraz inne rynki azjatyckie.
Należy wyrazić ponadto nadzieję i oczekiwanie, aby tego typu imprezy promocyjne, przygotowane z rozmachem i prezentowane w sposób niezwykle profesjonalny, były również w dalszej przyszłości stałym sposobem prezentowania naszej żywności, jako jednego z naszych najlepszych towarów eksportowych.”
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |