W tym roku na cykl promocyjny SRW RP „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja”, nad którymi patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, składa się kilka imprez, organizowanych w Poznaniu i w Warszawie.
Za nami pierwsza z nich. 4 marca na terenie Międzynarodowych Tragów Poznańskich odbyły się Ogólnopolskie Konkursy Wędliniarskie oraz Certyfikacja Jakości Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych. Komisja ekspertów oraz komisja konsumencka oceniły 100 wyrobów z 26 firm.
Tym razem wyroby wędliniarskie oceniano w 11 grupach asortymentowych. Były to: szynka tradycyjna parzona, szynka tradycyjna surowa, wędzonka parzona, wędzonka surowa, kiełbasa świąteczna biała parzona, kiełbasa świąteczna wędzona parzona, kiełbasa wędzona surowa, pasztet pieczony, wędzonki drobiowe świąteczne, kiełbasy drobiowe świąteczne, a także – po raz pierwszy - świąteczne wędliny regionalne i nowości.
Wyroby zgłoszone do Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich poddano analizie, którą przeprowadzono przy pomocy urządzenia Foodscan firmy Foss. Dzięki Foodscanowi oznaczono w badanych próbkach takie składniki jak: woda, tłuszcz, białko, sól, kolagen, węglowodany, tkanka łączna oraz wartość energetyczna.
Wręczenie nagród laureatom konkursów odbędzie się podczas uroczystej Gali, którą zaplanowano na 21 marca podczas VII Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Producentów, Przetwórców i Handlowców, które odbędzie się w Poznaniu.
Ocena konkursowa cieszyła się ogromnym zainteresowaniem konsumentów i mediów. Zainteresowanie mięsnymi wyrobami zapewne będzie rosło szczególnie pod koniec marca, gdy w Poznaniu i w Warszawie odbywać się będą kolejne wielkanocne imprezy, adresowane do szerokich rzesz odbiorców. O programie tych wydarzeń będziemy informować na naszej stronie internetowej oraz w najbliższym wydaniu czasopisma Bilans Dodatni.
Cykl „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja” został sfinansowany z Funduszy Promocji Mięsa Wieprzowego, Drobiowego i Wołowego.
BS
Fot. Agencja Stampa i Marzena Rutkowska-Kalisz
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |