W ramach cyklu imprez „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja”, organizowanych przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso, Krajową Radę Drobiarstwa, Polską Federację Branży Mięsnej, Związek Rzemiosła Polskiego, Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie 6 marca odbyły się w Poznaniu Ogólnopolskie Konkursy Wędliniarskie oraz Certyfikacja Jakości Wielkopolskich Tradycyjnych Wyrobów Mięsnych.
Komisja Konkursowa, pod przewodnictwem prof. dr hab. Włodzimierza Dolaty, oceniła produkty w 10 grupach asortymentowych i przyznała po 3 miejsca w każdej kategorii.
W Ogólnopolskich Konkursach Wędliniarskich „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja” 2014 w ogólnej ocenie wyrobów, w przynajmniej czterech grupach asortymentowych, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
w kategorii firm mniejszych otrzymał:
*Zakład Przetwórstwa Mięsnego St.Tomaszewski, M.Sobik, Sł.Tomaszewski z Miłosławia,
w kategorii zakładów większych:
*Zakłady Mięsne H. Stokłosy ze Śmiłowa.
Konkursy odbywały się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego. W jego imieniu puchary najlepszym - w tej grupie znalazło się także Rzeźnictwo Zyguła, wyróżnione za prezentację mięsnego stołu wielkanocnego – wręczyła wiceminister Zofia Szalczyk.
Kapituła pod przewodnictwem prof. dr hab. Włodzimierza Dolaty, po ocenie dostarczonych produktów, przyznała Certyfikaty Jakości Wielkopolskich Tradycyjnym Wyrobom Mięsnym. Produkty oceniało 16-osobowa komisja technologiczna oraz 28-osobowa komisja konsumencka.
Certyfikaty przyznano wyrobom, których średnia ocen obu komisji była wyższa od założonej oceny minimalnej dla wielkopolskiego wyrobu tradycyjnego. Certyfikaty dla kiełbasy białej parzonej uzyskało 14 firm, dla szynki rolki 5 zakładów, dla wędzonki krotoszyńskiej – 4, dla kiełbasy polskiej wędzonej – 14. Dla ogonówki wędzonej certyfikaty na rok 2014 posiada 7 firm, dla polędwicy wędzonej – 8 zakładów.
Kapituła przyznała tytuły dla najlepszych producentów wędlin wielkopolskich w sześciu kategoriach.
Najlepszym Producentem kiełbasy białej, wędzonki krotoszyńskiej, ogonówki wędzonej oraz polędwicy wędzonej w roku 2014 jest: ZPM St.Tomaszewski, M.Sobik, Sł.Tomaszewski Sp.J. z Miłosławia. Najlepszy Producent Szynki Rolki Wielkopolskiej: to ZPM SZAJEK z Granowa. Najlepszą kiełbasę polską wędzoną wyprodukowano w ZM BYSYTRY.
Gala konkursów wielkanocnych zakończyła się V Ogólnopolskim Spotkaniem Hodowców, Przetwórców i Handlowców. Otwarcie tej części uroczystości powierzono tradycyjnie ks. Kapelanowi Tadeuszowi Magasowi.
tekst i fot.: Bożena Skarżyńska
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |