Mięsne Święta zaczynają się 1 marca

28.02.2014

„Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja 2014” – cykl imprez, organizowanych przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, promujących mięso i jego produkty, rozpoczyna się już 1 marca. Podczas Targów Ogrodniczych Gardenia na terenie Międzynarodowych Tragów Poznańskich odbędzie się wielkanocny happening. Jego głównym elementem będzie świąteczny stół zastawiony produktami mięsnymi. Prezentacji wyrobów z trzech gatunków mięs: wieprzowego, drobiowego i wołowego towarzyszyć będą liczne konkursy, animacje i m.in. warsztaty uczące najmłodszych przygotowywania koszyków z wielkanocną święconką.

6 marca, także na terenie MTP, odbędzie się doroczna certyfikacja wielkopolskich mięsnych produktów tradycyjnych. Certyfikaty Jakości zostaną w tym roku nadane po raz 9. Kapituła, złożona z doświadczonych producentów wędlin i ludzi nauki oraz komisję konsumencką dokona oceny wyrobów w następujących kategoriach: szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, polędwica wędzona, kiełbasa biała parzona wielkopolska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona.

Równolegle z certyfikacją odbędą się wielkanocne konkursy wędliniarskie z wyborem najlepszego producenta wędlin. Patronat nad konkursami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi i on będzie fundatorem głównych nagród.

Wyniki konkursów zostaną ogłoszone podczas uroczystej Gali „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja 2014”, która odbędzie się 5 kwietnia w Poznaniu. Poprzedzi ją impreza promocyjna na Starym Rynku, podczas której, we współpracy z Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, prezentowany będzie m.in. tradycyjny stół wielkanocny.

Finałem tegorocznej edycji cyklu ma być spotkanie z dziennikarzami krajowymi i zagranicznymi, podczas którego prezentowane będą mięsne tradycje kulinarne, związane z  polską Wielkanocą.

Cykl „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja” jest finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Drobiowego i Wołowego.

BS

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.