Mięsne święta z SRW RP

31.03.2015

„Drób, wieprzowina i wołowina na wielkanocnym stole” – pod takim hasłem odbywała się tegoroczna edycja cyklu „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”. Patronat nad wydarzeniami, organizowanymi przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Związek Rzemiosła Polskiego, objął minister rolnictwa Marek Sawicki. Minister był gościem honorowym konferencji prasowej, która odbyła się 30 marca w Centrum Prasowym PAP w Warszawie.

Wielkanocny stół, uginający się od wędlin i mięsnych dań, był głównym elementem  tego spotkania. Wokół stołu zgromadzili się licznie dziennikarze z mediów ogólnopolskich i branżowych, a także zaproszeni goście. Byli wśród nich m.in.: Stanisław Kowalczyk (GIJHARS), Lucjan Zwolak (ARR), przedstawiciele organizacji branżowych – Janusz Rodziewicz i Zbigniew Nowak (SRW RP), Wiesław Różański (UPEMI), Jerzy Wierzbicki (PZPBM), Witold Choiński (Związek Polskie Mięso), a także Artur Ławniczak, reprezentujący Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego.  Dodajmy, że podobnie jak w latach poprzednich cykl „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja” został sfinansowany z Funduszy Promocji Mięsa – Wieprzowego, Drobiowego i Wołowego.

W tym roku, podobnie jak w latach poprzednich, na cykl „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja” składało się kilka wydarzeń, tym razem organizowanych w Poznaniu i w Warszawie.

4 marca odbyła się ocena produktów zgłoszonych do Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego. Jego rozstrzygnięcie nastąpiło podczas VII Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Przetwórców, Hodowców i Handlowców w dniu 21 marca w Poznaniu.

Organizatorzy akcji „Drób, wieprzowina, wołowina na wielkanocnym stole” zwrócili się z promocją do młodzieży. W ramach Targów Edukacyjnych (20-22 marca), które odbywały się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, zorganizowano nie tylko prezentację polskiego stołu wielkanocnego, ale także warsztaty kulinarne i mięsną wszechnicę.

Akcja „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”, w formule kulinarno-artystycznej, gościła także na Starym Rynku w Poznaniu (21 marca) i na Rynku Nowego Miasta w Warszawie (29 marca).  Od 20 marca do 4 kwietnia w obu tych miastach odbywały się promocje połączone z animacjami i degustacjami w wyznaczonych miejscach.

Konferencja prasowa, poświęcona akcji „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja” oraz polskiej branży mięsnej, po raz drugi odbywała się w siedzibie PAP. Minister rolnictwa Marek Sawicki przedstawił  sytuację w sektorze mięsnym w minionym roku, a także plany związane z tą  branżą na rok 2015. Minister podkreślił, że rosyjskie embargo nie tylko nie pogrążyło tego sektora, ale umocniło go między innymi poprzez aktywne działania, które doprowadziły do otwierania nowych rynków zbytu dla polskiego mięsa. Jako producent żywności Polska zajmuje 5-6 miejsce w Europie. Minister wyraził nadzieję, że przy równie intensywnych działaniach organizacji branżowych i eksporterów można już teraz myśleć o lokacie wyższej o 2 pozycje.

Uczestnicy spotkania w PAP delektowali się wielkanocnymi specjałami, wśród których dominowały specjały z mięsa wieprzowego, drobiowego i wołowego.

Tekst i fot. Bożena Skarżyńska

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.