„Mięsna lekcja” to nowy program promocji SRW RP. Jego adresatem są uczniowie ostatnich klas gimnazjum. Celem autorów jest edukacja w zakresie zdrowej diety, składającej się z odpowiednich ilości mięsa i jego przetworów mięsnych. Postawiono także na promowanie zawodu wędliniarza wśród uczniów, stojących przed wyborem profilu kształcenia po zakończeniu gimnazjum.
Program ma charakter pilotażowy. 180 lekcji odbędzie się w kilku województwach, m.in. w wielkopolskim, śląskim, mazowieckim i łódzkim. Specjaliści z branży mięsnej będą się spotykać z młodzieżą podczas lekcji wychowawczych, gdzie wygłoszą pogadanki i zaprezentują filmy promocyjno-edukacyjne.
Premiera dwóch filmów – „Mięsna lekcja” i „Zawód Wędliniarz”, które są uzupełnieniem pogadanek w szkołach, odbyła się w Poznaniu podczas oceny certyfikacyjnej i konkursowej produktów wielkanocnych. Uczestnicy pokazu recenzowali filmy bardzo pozytywnie, a szefowie firm mięsnych, obecni na premierze, z nieukrywanym zadowoleniem przyjęli kopie w podarunku od organizatorów. W wielu przypadkach staną się z pewnością atutem w rękach firmowych menagerów poszukujących chętnych do zawodu wędliniarza.
Filmy ukażą się w nakładzie 5 tysięcy płyt CD, które otrzymają uczestnicy lekcji. Część nakładu zostanie skierowana do firm mięsnych. Płyty załączymy do najbliższego wydania Bilansu Dodatniego, gdzie znaleźć będzie można także szerszą informację na temat programu „Mięsna lekcja”.
Program, którego pomysłodawcą jest Jacek Marcinkowski z SRW RP, jest finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Wołowego i Drobiowego. Beneficjentem i koordynatorem programu jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP przy współpracy Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
Tekst i fot.: Bożena Skarżyńska
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |