Mięsna Arena na granicy

17.08.2015

Trzecia edycja festynu kulinarnego Mięsna Arena odbyła się w Gubinie. Wyspa Teatralna, położona na brzegu granicznej Nysy Łużyckiej, była miejscem różnorodnych prezentacji, pokazów, konkursów, koncertów, a przede wszystkim terenem wielkiego biesiadowania, w którym główną rolę grało mięso.

Tegoroczna  Mięsna Arena – jak podkreślają organizatorzy - nie bez przyczyny została zaplanowana przy granicy polsko-niemieckiej. Jej adresatem byli konsumenci z obu granicznych miast -  Gubina i Guben. Na zaproszenie odpowiedzieli entuzjastycznie. Podczas całego festynowego popołudnia przez Wyspę Teatralną przewinęły się tysięczne tłumy Polaków i Niemców.

Promowano tradycyjnie wieprzowinę, wołowinę i drób na stoiskach degustacyjnych, gdzie częstowano gulaszem mięsnym, pieczonym, kiełbaskami z grilla czy pieczoną wołowiną. Pałaszowaniu solidnych porcji mięsiwa towarzyszyły zabawy i animacje dla najmłodszych, pokazy sportowe, happeningi uliczne, konsultacje dietetyków,  a także występy zespołów z Miejskiego Domu Kultury w Gubinie. Mięsna Arena zakończyła się koncertem zespołu Czerwone Gitary.

Z okazji III edycji Mięsnej Areny wydrukowano mini „Mięsny poradnik kulinarny” – w języku polskim i niemieckim. Uczestnicy festynu otrzymywali naklejki z sylwetką nowej promocyjnej postaci – „arenowego mięśniaka”.

Mięsną Arenę sfinansowały: Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego, Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Fundusz Promocji Mięsa Wołowego.

Tekst i fot.: Bożena Skarżyńska

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.