Trzecia edycja festynu kulinarnego Mięsna Arena odbyła się w Gubinie. Wyspa Teatralna, położona na brzegu granicznej Nysy Łużyckiej, była miejscem różnorodnych prezentacji, pokazów, konkursów, koncertów, a przede wszystkim terenem wielkiego biesiadowania, w którym główną rolę grało mięso.
Tegoroczna Mięsna Arena – jak podkreślają organizatorzy - nie bez przyczyny została zaplanowana przy granicy polsko-niemieckiej. Jej adresatem byli konsumenci z obu granicznych miast - Gubina i Guben. Na zaproszenie odpowiedzieli entuzjastycznie. Podczas całego festynowego popołudnia przez Wyspę Teatralną przewinęły się tysięczne tłumy Polaków i Niemców.
Promowano tradycyjnie wieprzowinę, wołowinę i drób na stoiskach degustacyjnych, gdzie częstowano gulaszem mięsnym, pieczonym, kiełbaskami z grilla czy pieczoną wołowiną. Pałaszowaniu solidnych porcji mięsiwa towarzyszyły zabawy i animacje dla najmłodszych, pokazy sportowe, happeningi uliczne, konsultacje dietetyków, a także występy zespołów z Miejskiego Domu Kultury w Gubinie. Mięsna Arena zakończyła się koncertem zespołu Czerwone Gitary.
Z okazji III edycji Mięsnej Areny wydrukowano mini „Mięsny poradnik kulinarny” – w języku polskim i niemieckim. Uczestnicy festynu otrzymywali naklejki z sylwetką nowej promocyjnej postaci – „arenowego mięśniaka”.
Mięsną Arenę sfinansowały: Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego, Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Fundusz Promocji Mięsa Wołowego.
Tekst i fot.: Bożena Skarżyńska
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej |
|
---|---|
ul. Miodowa 14 00-246 Warszawa |
|
+48 22 6350184 507-130-369 |
|
biuro@srw.org.pl |