Targi IFFA

22.04.2016

W dniach 7–12 maja 2016 roku we Frankfurcie nad Menem specjaliści z branży, natargach IFFA będą mogli zasięgnąć informacji na temat najróżniejszych innowacyjnych, ekonomicznych i wydajnych rozwiązań w technologiach wędzenia, dojrzewania, gotowania, chłodzenia i podgrzewania mięsa.

Bezpieczeństwo dzięki przejrzystym procesom
Precyzyjna regulacja i sterowanie temperaturą pomieszczenia, a także temperaturą produktu oraz mięsa wewnątrz, jak również wilgocią, gęstością dymu oraz kierunkiem prowadzenia dymu lub powietrza odgrywają zasadniczą rolę w osiąganiu odpowiedniego smaku i jakości produktu. Sprawnie funkcjonujące czujniki oraz liczniki, wbudowane w urządzenia i instalacje inteligentne programy do automatycznej analizy, jak również możliwość ustawiania programu zdalnie zapewniają możliwie wysoki stopień dostępności instalacji, a także wysoką wydajność oraz możliwość dotrzymania krótkich terminów. Dzięki ekranom dotykowym wyposażonym w intuicyjne i przede wszystkim proste w obsłudze, dostępne w wielu językach menu, użytkownik może w każdej chwili sprawdzić, jaki jest status bieżącego procesu oraz stan urządzenia. Coraz większą rolę odgrywa również konieczność nieustannego dokumentowania przebiegu produkcji w celu kontroli jakości oraz gromadzenia historycznych danych na temat przeprowadzonych procesów.
 
Większa automatyzacja
Coraz większe wymagania w zakresie higieny, jakości produktów, wydajności, skali produkcji, jak również zdrowia i bezpieczeństwa pracowników to czynniki, które w istotny sposób przyczyniły się do zastąpienia pracy manualnej zautomatyzowanymi procesami. Ma to miejsce na przykład przy umieszczaniu łańcuchów kiełbas na kijach wędzarniczych oraz dokładnym rozłożeniu ich w wózku wędzarniczym. Prace te wykonują dziś specjalne maszyny, a nawet roboty z sześcioosiowym ramieniem przegubowym. Te ostatnie zachwycają niezwykłą szybkością i precyzją oraz trybem pracy zapewniającym najwyższą możliwą ochronę produktu. Zastąpienie nimi pracy manualnej zapewnia lepsze wykorzystanie poszczególnych porcji przy większym zagęszczeniu towaru w wózku.
 
Dojrzewanie mięsa

W procesie dojrzewania mięsa stan powietrza w pomieszczeniu to czynnik kluczowy. Dlatego też specjalne czujniki zapewniają nieustanną kontrolę nad temperaturą chłodzenia oraz dojrzewania produktu, a także wilgotnością powietrza, jak również pracą parownika oraz kondensatora. Zapisane wartości pomiarowe wprowadzone zostają do urządzenia kontrolnego procesu, który w razie zapotrzebowania uruchomi w sposób całkowicie zautomatyzowany odpowiednie agregaty. Ponadto, system sterowania dojrzewalnią umożliwia dostosowanie do potrzeb danego zakładu temperatury chłodzenia powietrza obiegowego, wsysanie świeżego powietrza, ustawienie wilgotności oraz czasu w celu zapewnienia higienicznych warunków procesu dojrzewania. W celu odpowiedniego przygotowania powietrza obiegowego oraz zassanego powietrza świeżego stosowane są dodatkowo urządzenia oczyszczania powietrza promieniami UV.
 
Urządzenia do gotowania – wydajność i oszczędność

W energooszczędnym duszeniu, gotowaniu i pasteryzacji decydującą rolę odgrywa wydajne przekazywanie ciepła. Jest to możliwe dzięki intensywnym, gwałtownym i wymuszonym falom gorącego powietrza lub pary w pomieszczeniach do gotowania posiadających odpowiednią izolację od otoczenia. Systemy sterowania komputerowego zapewniają różnice temperatur w pomieszczeniach do gotowania wynoszące maksymalnie 1° Celsjusza, dzięki czemu temperatura jest stała.
 
Oszczędność czasu i pieniędzy dzięki systemom intensywnego chłodzenia
Szybkie obniżenie temperatury wewnątrz produktów rybnych lub wędlin produkowanych w pomieszczeniach do wędzenia i gotowania w istotny sposób wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Istotna jest przy tym możliwość szybkiej zmiany temperatury, jeśli jest ona korzystna dla rozwoju drobnoustrojów. Dlatego też sterowane za pomocą mikroprocesora systemy intensywnego chłodzenia posiadają wszelkie wymagane urządzenia regulujące obieg powietrza, chłodzenie, zwilżanie sprężonym powietrzem, pomiar temperatury wewnątrz produktu, jak również automatyczne przepustnice powietrza świeżego i odlotowego. Intensywne chłodzenie wiąże się poza tym z szeregiem innych korzyści. Dzięki szybkiemu chłodzeniu towary można na przykład znacznie szybciej zapakować, a co za tym idzie – skrócić w istotny sposób czas ich przeładunku.
 
Higiena jako konieczność
W pomieszczeniach wędzarniczych zintegrowane i sterowane komputerowo systemy czyszczenia CIP (Cleaning in Place) to szybki, wydajny, ekonomiczny i przyjazny dla środowiska sposób na zachowanie higieny w stosowanych urządzeniach. Wbudowane w podłogi systemy odprowadzania wody umożliwiają całkowite i skuteczne odprowadzanie wody pozostałej po myciu pomieszczeń wraz ze środkami użytymi w instalacji oczyszczania ścieków. Kolejnym istotnym elementem są specjalne urządzenia do czyszczenia wózków wędzarniczych z automatycznym systemem sterowania. Dzięki systemowi innowacyjnych dysz, w które wyposażone są takie kompleksowe systemy czyszczące, możliwe jest pozbycie się nawet najbardziej uporczywych zabrudzeń. Wiodący producenci instalacji wędzarniczych na targach IFFA
 
Na targach IFFA wiodący producenci urządzeń wędzarniczych zaprezentują się w halach 8.0, 9.0 i 9.1.
Wśród wystawców znajdą się takie firmy, jak na przykład BASTRA Bayha & Strackbein, Fessmann, KERRES, Red Arrow, Reich Thermoprozesstechnik, Schröter Technologie, Sorgo Anlagenbau czy VEMAG Anlagenbau.
 
Do tej pory do udział w targach potwierdziły następujące firmy z Polski: ATT, AWE, Biuro Badawczo-Wdrożeniowe., Bogucki, Brokelmann, CleanAccess, Darmex Casing, Ekomex, Fabios, FHP PAK Sp. z o.o., Heka Sp. z o.o., Interfiber, Inwestpol-Consult., Jugema, Kulinaria, MAGA-Morawski, Metalbud, Nomax, N&N, PH Amjadi, Podanfol, Promar, REVIC, Rex-Pol, Bibrofloors Polska, Zust.
 
To wszystko i inne nowości w branży przetwórstwa mięsnego tylko na targach IFFA 2016. Bądź tam razem z nami!
 
UWAGA!! Chętnych do udziału w zorganizowanym wyjeździe autokarowym na targi IFFA 2016 w cenie 1270 zł netto, zapraszamy do kontaktu:
 
(22) 49 43 207 – p. Małgorzata Bednarska malgorzata.bednarska@poland.messefrankfurt.com
 
Więcej informacji na stronie:
www.iffa.com
 
Przedstawicielstwo targów IFFA na Polskę
ul. Mołdawska 7/141 02-127 Warszawa
Tel. 22 49 43 207
info@poland.messefrankfurt.com
 
Odbierz darmowe karty wstępu* na targi IFFA!

wystarczy zgłosić się na adres mailowy: anna.matczuk@ponad.messefrankfurt.com

*karty wstępu jednorazowego wejścia na targi, liczba kart wstępu ograniczona

Dane Adresowe

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Miodowa 14
00-246 Warszawa
+48 22 6350184
507-130-369
biuro@srw.org.pl

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.