Bilans grudzień 2021
Wydarzenia S zósta już edycja Kongresu Mięsne- go, organizowanego przez Wydaw- nictwo Gospodarcze, odbyła się 7 grudnia – po raz pierwszy w formule online, która – jak uważają organizatorzy – spełniła wszelkie ich oczekiwania. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele najważniejszych firm mięsnych, w tymm.in .: Animex, Indykpol czy Superdrob, a także przedstawiciele organiza- cji branżowych oraz eksperci i analitycy GfK, Mintel, Nielsen i Centrum Monitorowania Rynku (CMR) i Santander Bank Polska. Rzetelna wiedza o kondycji rynku Łukasz Rawa, pomysłodawca i organizator Kongresu Mięsnego podkreśla, że agenda tegorocznej edycji wydarzenia objęła szereg tematów, począwszy od nowych trendów rynkowych i strategii w obszarze eksportu oraz marketingu produktów mięsnych, po- przez wyzwania dla branży mięsnej w obliczu rosnących kosztów produkcji i transformacji energetycznej, jak również porady z zakresu aranżacji stoisk i sklepówmięsnych, aż po in- nowacje i strategie budowy przewagi konku- rencyjnej w czasach pandemii, afrykańskiego pomoru świń i ptasiej grypy. – Głównym celem Kongresu Mięsnego jest dostarczenie uczestnikom, czyli przede wszystkim czołowym producentom i prze- twórcommięsa oraz przedstawicielom handlu, rzetelnej wiedzy na temat kondycji rynku, naj- ważniejszych trendów, innowacji i perspek- tyw branży. Szczególny nacisk kładziemy na metody praktycznego wykorzystania informa- cji i analiz płynących z badań rynku i zacho- wań konsumentów. Chcemy podnosić poziom rozeznania biznesowego i wspierać menadże- rów w drodze do sukcesu na trudnym rynku mięsa – mówi Łukasz Rawa. Dyskusja o klimacie… bez mięsa W dyskusjach podczas debat, jak również w trakcie prelekcji, szczególnie często po- wracał w tym roku temat kryzysu klima- tycznego. Uczestnicy kongresu podkreślali, że kwestia wpływu produkcji mięsa na na- szą planetę będzie kluczowym czynnikiem kształtującym nadchodzące zmiany w sekto- rze mięsnym. – Szukamy źródeł energii bar- dziej przyjaznych środowisku. Przykładem może być zasilanie naszego zakładu w Sta- rachowicach, gdzie przechodzimy całkowicie na gaz – mówi Łukasz Dominiak, dyrektor ds. public i government relations w Grupie Animex, podczas debaty „Nowa rzeczywi- stość. Liderzy branży mięsnej o przyszłości rynku”, która otworzyła Kongres Mięsny 2021. Dodał, że jego firma prowadzi też projekt związany w fotowoltaiką. Zaznaczył jednak, że jako przedstawiciel wiodącej firmy mięsnej nie może się zgodzić z popularnym ostatnio twierdzeniem „Jedz mniej mięsa, a uratujesz planetę”. – Twierdze- nie, że odchodzenie od mięsa ratuje planetę ▶ Relacja z VI Kongresu Mięsnego 2021 Szanse, cele, prognozy Wesolych Swiat oraz Szczesliwego Nowego Roku! ROZWIĄZANIA DEDYKOWANE HIGIENIE URZĄDZEŃ ORAZ POWIERZCHNI W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM Wszystkim Klientom i Partnerom dziękujemy za zaufanie i współpracę. Życzymy zdrowych, spokojnych i pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia oraz powodzenia w realizacji planów w Nowym Roku. Kersia Polska Sp. z o.o. • Niepruszewo, ul. Kasztanowa 4, 64-320 Buk • biuro@kersia-group.com • www.kersia-grpup.com • +48 887 200 208 reklama
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5