Bilans grudzień 2021

BILANS DODATNI grudzień 2021 3 8 Wydarzenia D ziewiąta edycja Narodowych Wyz- wań w Rolnictwie, konferencji organizowanej przez redakcję far- mer.pl, odbyła się 3 listopada. Podczas wy- darzenia, w trakcie dziesięciu sesji, ponad pięćdziesięciu ekspertów rozmawiało o klu- czowych, najbardziej aktualnych i gorących tematach związanych z funkcjonowaniem polskiego sektora rolniczego. Wwielowątkowej debacie udział wzięli rol- nicy, przedstawiciele biznesu, administracji i polityki, organizacji pozarządowych oraz innych związanych z sektorem rolniczym. Na konferencję zarejestrowało się blisko 1.300 uczestników, w tym 400 z nich było obecnych stacjonarnie. Sesje organizowane na żywo zo- stały odtworzone 35.000 razy. Kraj na strefy podzielony Tegoroczny blok dla producentów trzody chlewnej odbywał się – co tu ukrywać, w fa- talnych nastrojach. Sytuacja na rynku jest fatalna, dziś producenci myślą nie o maksy- malizacji zysku z produkcji, ale co najwyżej o minimalizacji poniesionych strat. Do tego chodzi problemASF, w którego wyniku spora część kraju jeszcze przez długie miesiące znaj- dować się będzie w czerwonej strefie. Nie dziwi zatem fakt, że te dwa tematy – ASF i kondycja rynku – zdominowały spo- tkanie. W debacie udział wzięli: Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu KZP-PTCh „POLPIG”; dr Anna Hammermeister, dy- rektor PZHiPTCh „POLSUS”; dr Marian Kamyczek, dyrektor Zakładu Doświadczal- nego Instytutu Zootechniki w Pawłowicach; Janusz Terka, producent trzody chlewnej i przewodniczący piotrkowskiego oddziału „Solidarności” Rolników Indywidualnych oraz KatarzynaWawrzak, naczelnik wydziału zwalczania chorób zakaźnych zwierząt Głów- nego Inspektoratu Weterynarii. Osią pierwszej części spotkania była sytu- acja rolników, którzy mieli nieszczęście zna- leźć się w otoczeniu ASF. W tym kontekście wypowiedzieli się Janusz Terka oraz dr Ma- rian Kamyczek, którego Zakład Doświad- czalny także znalazł się w strefie. Wskazywali oni na największe trudności związane z funk- cjonowaniem w otoczeniu ASF: problemy ze zbytem zwierząt, niskie stawki oferowane za żywiec, ale także wszechobecną biurokrację i zróżnicowaną interpretację przepisów przez służby weterynaryjne. Doktor Katarzyna Wawrzak omówiła planowane zmiany związane z regionalizacją ASF. Podkreślała, że są pewne perspektywy ograniczenia zasięgu strefy czerwonej, nie- mniej duża liczba gmin pozostanie w niej jesz- cze przez wiele miesięcy. Dlatego też niezbęd- ne jest możliwe jak największe uproszczenie procedur związanych z przemieszczaniem zwierząt pomiędzy strefami. Druga część spotkania toczyła się wokół aktualnej kondycji gospodarstw i konsekwen- cji ostatniego kryzysu. Anna Hammermeister wskazywała między innymi na to, że najbar- dziej cierpią małe gospodarstwa, w tym te, będące ostoją krajowej genetyki świń. Z kolei Aleksander Dargiewicz wskazywał na zagro- żenie dla krajowej produkcji warchlaków: wielu producentów, którzy dziś rezygnują z utrzyma- nia stada podstawowego, rezygnuje z hodowli. Szczególnie, że perspektywy poprawy sytuacji są odległe, i jak na razie mgliste. Część rolników nie wróci do produkcji świń Janusz Terka, producent trzody z powiatu piotrkowskiego zauważa, że choć region od dawna szykował się na wystąpienie ASF, to w praktyce rolnicy w zderzeniu z choro- bą napotkali wiele trudności. W momencie pojawienia się choroby i później – w okresie obowiązywania strefy czerwonej – funkcjo- nowanie producentów nie było łatwe. Wkon- sekwencji część producentów trzody do tej działalności już nie powróci. Minister Kowalczyk o przetwórstwie Podczas wystąpienia w czasie IX edycji kon- ferencji Narodowe Wyzwania w Rolnictwie minister rolnictwa Henryk Kowalczyk pod- kreślił, że przetwórstwo żywności powinno ulec zmianie. Jednym z ułatwień dla rol- ników w ramach Polskiego Ładu ma być możliwość bezpłatnego korzystania z miejsc przeznaczonych dla handlu bezpośredniego. Rolnicy będą mogli z nich korzystać w piątki i soboty. Równocześnie zostanie podniesio- ny limit sprzedaży bezpośredniej z obecnych 40.000 zł do 100.000 zł. Dzięki temu rolni- cy będą mogli sprzedać to, co wyprodukują w swoich gospodarstwach, z pominięciem pośredników. W programie Polski Ład zarezerwowano 4,5 mld złotych na wsparcie przetwórstwa. Jak zauważył minister Henryk Kowalczyk, przetwórstwo w Polsce jest dobrze rozwinię- te, ale jest skoncentrowane. – Chcemy tę za- rezerwowaną kwotę przeznaczyć na rozwój małego przetwórstwa, grup zrzeszających rolników oraz na spółdzielnie. Wszystko po to, by rolnicy mogli sami przetwarzać to, co produkują w gospodarstwach i dzięki temu zachować wartość dodaną u siebie. Mam nadzieję, że kwota ta pozwoli na przejście przetwórstwa w ręce rolników – podkreślił Kowalczyk. Parę dni po zakończeniu konferencji mi- nister rolnictwa powołał na swojego zastępcę Rafała Romanowskiego, który ostatnio wMi- nisterstwie Aktywów Państwowych pełnił funkcję pełnomocnika ministra Jacka Sasina ds. rolno-spożywczych, odpowiedzialnego m.in. za prace przy powstawaniu Krajowej Grupy Spożywczej, dziś zwanej Holdingiem Spożywczym. Na podstawie materiałów farmer.pl Fot. Farmer Narodowe Wyzwania w Rolnictwie 2021 W minorowych nastrojach

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5