Bilans grudzień 2021

BILANS DODATNI grudzień 2021 3 4 Analiza P o gwałtownych zmianach w pandemicznym roku 2020, oczekiwania dotyczyły uspokojenia sytuacji w kolejnym roku. I z jednej strony zmiany otoczenia przedsiębiorstw były bardziej łagodne. Był to efekt zdobytych, w czasie pandemii, do- świadczeń. Ale też fakt, że w czasie kolejnych fal COVID-19 restryk- cje były mniejsze niż podczas pierwszej fali. Z drugiej jednak strony firmy muszą się mierzyć z kolejnymi wyzwaniami krótkookresowymi, które mają charakter wtórny, w porównaniu do tych odnotowanych w ubiegłym roku. Jest to chociażby wysoka niepewność, związana z rosnącymi kosztami i obawami o stabilność popytu – co dotyczy zarówno produkcji zwierzęcej, jak i samego przetwórstwa. Pandemia jednak nie jest i nie była jedynym czynnikiem, którego oddziaływanie obserwujemy na rynku mięsa. Koronawirus nie „zli- kwidował” wahań koniunkturalnych czy sezonowych, nie ograniczył globalnego charakteru rynku. A nawet odwrotnie – zwiększył inten- sywność zmian, czyniąc sam rynek mniej przewidywalnym. Wysoka podaż mięsa wieprzowego w UE Obecnie dużym znakiem zapytania są pespektywy dla rynku wieprzo- winy, który boryka się z wysoką podażą w Unii, co obniża ceny mięsa i surowca. Sytuację komplikuje wysoki wzrost kosztów w produkcji zwierzęcej, który powoduje obawy o skalę reakcji producentów żywca, co może mieć wpływ na bazę surowcową w 2022 r. W okresie od stycznia do sierpnia 2021 r. odnotowano wzrost pro- dukcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. Łączna produkcja mięsa wieprzowego w ubojniach przemysłowych wyniosła 15,5 mln t, co oznacza wzrost o 3%, zarówno w relacji rocznej, jak i w porównaniu do wskazanych miesięcy w roku 2019. Wyższa produkcja mięsa to przede wszystkim efekt rozwoju produkcji zwierzęcej, pod wpływem dobrej koniunktury na rynku w roku 2019 i w pierwszych miesiącach 2020. Według ocen Komisji Europejskiej, pod koniec 2020 r. unijne pogłowie trzody chlewnej było wyższe o 2%, niż rok wcześniej. Od połowy 2020 r. mocno jednak obniżyła się rentowność chowu. W rezultacie rolnicy w bieżącym roku zaczęli ograniczać produk- cję, aby minimalizować straty. Ta naturalna strategia z opóźnieniem (charakterystycznym dla rynku wieprzowiny) znajduje swoje odbicie w produkcji mięsa w ubojniach. Odnosząc to do bieżących wyników produkcyjnych, widać więc wzrost w całym okresie I-VIII. Jednak sam trzeci kwartał przyniósł wyhamowanie dynamiki. Łączna liczba zwierząt skierowanych do uboju w lipcu i sierpniu pozostała na po- ziomie z tych samych miesięcy w 2020 r. oraz w 2019 r. Spadek r/r odnotowano w Polsce (-4%), we Włoszech (-2%), we Francji (-1%) oraz w Niemczech (-4%). WHolandii oraz w Belgii nie odnotowano istotnych zmian w relacji rocznej. Z kolei rosła liczba ubojów w Danii (+6%) oraz Hiszpanii (+2%). Co ważne, na przełomie września i października w części państw UE odnotowano kontynuację spadków ubojów, a w części zmianę trendu na spadkowy. I tak we wrześniu i październiku liczba ubojów w Belgii spadła o 1% r/r. Wrześniowe uboje w Danii i Francji były niższe odpowiednio o 10% i 1%. Dane za czwarty kwartał pokażą, czy mówimy już o bardziej trwałej zmianie, czy jest to tylko chwilowe. W miesiącach zimowych rentowność produkcji trzody chlewnej pozostanie pod negatywnym wpływem wysokich kosztów oraz ni- skich cen skupu. Na rynku zbóż obecnie nie widać sygnałów mogą- cych świadczyć o osłabieniu cen. Dodatkowo rosną koszty pośrednie (energia, praca itp.). Po stronie przychodowej nadpodaż oraz czynniki sezonowe nie będą sprzyjały cenom żywca. W efekcie spodziewamy się, że kontynuowany będzie proces ograniczania produkcji trzody w gospodarstwach rolnych. Prawdopodobnie w większym stopniu dotyczyć to będzie Polski niż krajów zachodniej Europy, z uwagi na niższą średnią skalę produkcji oraz efektywność krajowych go- spodarstw. Na wiosnę może pojawić się kolejny problem w postaci redukcji krajowej bazy surowcowej. W krótkim terminie może to prowadzić do głębszego uzależnienia od importu surowca z tych krajów, gdzie sektor zwierzęcy będzie bardziej odporny na wahania rynkowe. Kończy się kolejny rok pełen doświadczeń Źródło: obliczenia Santander, na podst. danych GUS Zmiana roczna wolumenu eksportu wieprzowiny z Polski, 2021 vs. 2020 (%) -100 -80 -60 -40 -20 0 20 40 60 I II III IV V VI VII VIII IX mięso nieprzetworzone podroby tłuszcze mięso solone i suszone

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5