Bilans grudzień 2021

warzyszenie realizuje programy „Organici- ty Taste the wellness of EU organic food!” (2019-2022) na rynkach USA, Singapuru, Indonezji i Wietnamu, „High Quality Bio- europe” (2020-2022) na rynkach USA i Ka- nady; „ITSO – It’s organic” (2021-2024) na we Włoszech, Niemczech i Danii. W roku 2022 roku rozpocznie się realizacja progra- mów „THAO -That’s organic” w USA i Chi- nach, a także „EU Organicschool” w Polsce i Rumunii. O wysokim poziomie jakości firm nale- żących do Stowarzyszenia świadczy uznanie dla czterech członków wyrażone w roku 2021 w plebiscycie zatytułowanym „Lista Organic Life Top 50”. Wcześniej wyrazy uznania za trud włożony w prowadzenie szerokiej eduka- cji konsumenckiej otrzymało in gremio Sto- warzyszenie „Polska Ekologia” podczas XV Gali Pereł Polskiej Gospodarki. Po czwarte – ludzie Prezesem Stowarzyszenia „Polska Ekologia” jest Paweł Krajmas, doświadczony organi- zator i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności eko- logicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu. Z powodzeniem kieruje zespo- łem składającym się z osób rozproszonych po całej Polsce, co wymaga dużej dozy dyploma- cji, zmysłu organizacyjnego i daru bilokacji. To również umiejętność dzielenia obowiąz- ków między współpracowników i członków Zarządu, planowania zadań i sprawnego za- rządzania czasem. Biorąc pod uwagę prognozy gospodar- cze na najbliższe 10 lat, mówiące o dojściu wartości rynku produktów ekologicznych do 3 miliardów złotych, prezes Krajmas podkre- śla: – Perspektywy są bardzo pomyślne także dla Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Przy- szła moda na bioodżywianie. To jest nasz czas. Kierowanie własną firmą jest dla Pawła Krajmasa praktycznym sprawdzianem zasad ekologicznego przetwarzania żywności, wie- dzy o rynku i o innych problemach producen- tów. Część fachowej wiedzy, jako współautor, zawarł w „Poradniku ekologicznego i trady- cyjnego przetwarzania mięsa” (2016). Prak- tyczna, a nie teoretyczna wiedza o żywności ekologicznej pozwala mu na przedstawianie jej istoty na międzynarodowych forach, m.in. na Biofachu w Norymberdze, na konferen- cjach w Singapurze czy w Brukseli, na spo- tkaniach w Pałacu Prezydenckim, a także w resorcie rolnictwa. Paweł Krajmas najlepiej się czuje w otwiera- niu nowych pól do działania. Zachęca wszyst- kich do współpracy z ośrodkami naukowymi, do korzystania z programów unijnych. Prze- konuje do pozyskania nowych rynków zbytu i uważa owo pozyskanie za jeden z prioryte- tów działań na rzecz członków Stowarzysze- nia, ważne dla firm starających się wejść ze swoimi produktami na światowe rynki. O żywotne sprawy Stowarzyszenia od po- czątku jego istnienia dba Jolanta Lyska, dyrek- tor generalna – dobry duch całego ugrupowa- nia. Panuje przekonanie, że bez operatywnej dyrektor, odpowiedzialnej za skutki dopięcia procedur, nie ma szans na realizację nawet najlepszej koncepcji. W sytuacji rozproszenia po całej Polsce miejsc działalności członków SPE – punktualne nawiązanie łączności i za- akceptowanie ustaleń jest warunkiem istnie- nia tego stowarzyszenia. Trzeba pamiętać, że pole działania obej- muje czasem 3 kontynenty – jednocześnie odbywa się impreza w Nowym Jorku, w Sin- gapurze, Brukseli i w kilku zakątkach Polski. Dyrektor Lyska odpowiada za dobór pomoc- ników, rozliczenia i zadowolenie członków Stowarzyszenia, bo przecież dla nich są te wszystkie starania. Krótko rzecz ujmując, kongregacja rolników, przetwórców, sadowni- ków, pszczelarzy, piekarzy, kupców, kucharzy, restauratorów działa z sukcesem dzięki takim osobom jak prezes Paweł Krajmas i dyrektor Jolanta Lyska. A podsumowując trzeba koniecznie dodać, że dla prezesa Pawła Krajmasa i zgromadzo- nych w Stowarzyszeniu osób, mottem dzia- łania jest hasło: „Przyszłość rozstrzyga się na naszych talerzach”. Bohdan Juchniewicz Fot. Archiwum „Polska Ekologia” grudzień 2021 BILANS DODATNI 27 Jubileusze

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5