Bilans grudzień 2021
BILANS DODATNI grudzień 2021 2 2 To trzeba zobaczyć C ykl telewizyjnych programów „Po- społu z wieprzem i wołu” to promo- cja polskiego mięsa wieprzowego i wołowego. Polacy lubią mięso, zjadają go coraz więcej, przykładają też coraz większą wagę do jakości produktu, do miejsca jego pochodzenia i zdrowej diety, ale także uwiel- biają programy kulinarne. Ten cykl jest od- powiedzią na wszystkie te zainteresowania, będąc jednocześnie dobrą zabawą i udaną lekcją gotowania. Kolejna edycja promocyjnych reportaży telewizyjnych „Pospołu z wieprzem i wołu” została wyemitowana na antenie TVP Byd- goszcz na koniec jesieni. We wrześniu, wma- lowniczych zakątkach Kujaw, zrealizowano 10 nowych odcinków tych popularnych au- dycji. Ich reżyserem i tym razem była Daria Kazuła z TVP Bydgoszcz. Wraz z niezawod- nym zespołem realizatorskim udowodniła, że mięso wieprzowe i wołowe ma jeszcze wiele nieodkrytych tajemnic, walorów i smaków. Tym razem te tajniki odkrywali przed wi- dzami nie tylko kucharze – Agata Jędraszczak (blogerka kulinarna) i Bartłomiej Witkowski (szef kuchni), ale przede wszystkim ich goście. Do każdego z pięciu odcinków poświęconych wołowinie i pięciu odcinków wieprzowych zapraszano naukowców, dietetyków, hodow- ców lub znawców i smakoszy mięs. Każdy program wzbogacony został o interesujący felieton, rozmowy z ekspertami i kącik re- gionalny, w którym Mirosława Wilkowa przygotowuje tradycyjne dania mięsne. I do tych znakomitych pomysłów, otoczenia, cie- kawych rozmów, trzeba dodać jeszcze atmos- ferę serdecznej przyjaźni i dobrego humoru. Ogląda się te programy z zainteresowaniem, a ich czas (ponad 20 minut każdy odcinek) mija tak szybko, że trzeba zadać to samo py- tanie: to już koniec? Nowa edycja to ponad 4 godziny oglądania, notowania i zapamiętywania naukowych in- formacji oraz eksperckich i kuchennych cieka- wostek na temat wieprzowiny i wołowiny. To również przepisy na zapomniane i nowator- skie dania, a także możliwość spotkań z oso- bami, które mięso z niejednego garnka jadły. Agata i Bartłomiej zaprosili do udziału w kolejnych odcinkach po pięcioro gości, którzy wnosili do programu nowe informa- cje, przemyślenia i przepisy. Sami też stawali za kuchnią w plenerze (łąki, sady, pola czy pastwiska). Przygotowywali swoje ulubione dania, zdradzając kulinarne tajniki. Popularni kucharze w każdym odcinku serwowali swo- im gościom mięsne niespodzianki. Agata Jędraszczak zaprosiła między inny- mi Janusza Rodziewicza, prezesa SRW RP i jego żonę Hannę, a także dr. Marka Jurgo- wiaka, biochemika z UMK w Toruniu i Ma- cieja Feddka, hodowcę świń rasy złotnicka pstra. Janusz Rodziewicz przygotował brizol wieprzowy, a Hanna schab ze śliwką; Maciej Feddek zachwalał klopsy w sosie koperko- wym. Gościem Bartłomieja Witkowskiego Pospołu z wieprzem i wołu Eksperci i smakosze przy kuchni
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5