Bilans grudzień 2021

BILANS DODATNI grudzień 2021 2 0 Podsumowanie Krzysztof Czerwiński , WITT Polska Marek Kapkowski , MIKSTER Wojciech Zwada , Metalbud NOWICKI Monika Weindich , WEINDICH – Nie było zbyt wiele dużych firm, dlatego byliśmy zauważeni. Mie- liśmy dla wszystkich gości czas, by solidnie zaprezentować nasze urządzenia. Odwiedzających, ku naszemu zaskoczeniu, było bardzo dużo. Nasi goście nie ukrywali, że są spragnienie spotkań, rozmów, podpowiedzi na temat wykorzystania nowych rozwiązań. Zaawan- sowanie technologiczne w przetwórstwie bardzo się rozwija. Polacy nadal potrafią trafnie wykorzystać pieniądze z projektów unijnych. Po to one są, żeby gonić Europę. Z drugiej strony my tę Europę już w wielu przypadkach przegoniliśmy. Coraz więcej klientów stać na drogie doposażenie zakładów, które unowocześniają cały proces pro- dukcyjny, a nasza firma posiada urządzenia, dzięki którym można kontrolować bezpieczeństwo produktu w całym procesie jego wytwa- rzania. Podsumuję tak – wygrywamy mimo pandemii, która mogła „pozamiatać” rynek. Tak się nie stało, bo rynek żywnościowy rozwija się nieprzerwanie. A ci, którzy zdecydowali się zaprezentować na tegorocznej Polagrze – wygrali. Wysłuchane na Polagrze Wygrali, ponieważ byli – Decyzja o udziale w targach nie należy teraz do łatwych. Jest mnó- stwo niewiadomych – wystawiać się czy nie, będzie bezpiecznie czy nie, będą klienci, którzy chcą poznać ofertę? Żal nam targów w dawnej postaci, gdy spotykała się cała branża spożywcza, a wszystkie hale były wypełnione. W czasie pandemii oczywiście mamy możliwości spotkań na teamsie, skypie, messengerze i wszelkich platformach ko- munikacyjnych. Jednak kontaktów osobistych nic nie zastąpi. Właści- cielom firm, ale też handlowcom, spotkania na targach dają możliwość osobistej prezentacji oferty i poszczególnych produktów. Stąd nasza decyzja o udziale w targach i pokazania najnowszego, innowacyjnego urządzenia – piły taśmowej BladeStop, która zdobyła Złoty Medal Polagra 2021 i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem odwiedza- jących nasze stoisko. – Na targach Polagra znaleźliśmy się trochę przypadkowo, bo wcze- śniej udziału w tym wydarzeniu nie planowaliśmy. Otrzymaliśmy pewną dotację, w pakiecie której były prezentacje na różnych targach. Z tego skorzystaliśmy i udziału w Polagrze nie żałujemy. Dwa tygo- dnie przed Polagrą byliśmy na targach w Stuttgarcie. Odwiedzają- cych było niewielu, co wynikało między innymi z wyśrubowanych obostrzeń. Na Polagrze obserwowaliśmy większą tolerancję w tym względzie, co zapewne wpłynęło na większą liczbę odwiedzających. Zaprezentowaliśmy w Poznaniu kilka nowości, między innymi wie- lobatonowy radiowy system pomiaru temperatury w komorach. Poka- załem także opatentowane w Niemczech rozwiązanie mojego autor- stwa – urządzenie pozwalające na ogrzewanie produktów mięsnych bezpośrednio w wózku. – Nasze stoisko było o połowę mniejsze niż na wcześniejszych targach, ale i tak zdecydowanie większe od prezentacji innych wystawców. Targi miały się nie odbywać, było wiele niepewności. Ostatecznie

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5