Bilans grudzień 2021
grudzień 2021 BILANS DODATNI 19 Powiedzieli nam umiejętności. Podczas szkolenia w Warcie byli z nami dwaj uczniowie ze szkoły przy ul. Poznańskiej w Warszawie, którzy już tego bakcyla załapali. Ucząc w tej szkole staram się wyłapywać takie talenty. Ci mło- dzi są chętni do poznawania nowego z pasją, a przy tym wytrwałością. Mamy już w Polsce dostęp do wołowiny dobrej jakości. Teraz musimy zmieniać przyzwyczajenia i nasta- wienie kucharzy i gospodyń domowych, a także uczniów szkół gastronomicznych, i uczyć ich przyrządzania mięsa wołowego i wykorzystywania różnych jego elementów. Piotr Ziemann, wiceprezes SRW RP, członek Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego: – Nasz program, adresowany do domowych wędzarzy i masarzy, działających w ramach MOL i RHD, nie jest skierowany przeciw- ko średnim i dużym przetwórcom. Wprost przeciwnie – on ma uświadomić „małym”, że nie są grupą wybranych, że weterynaria ma nad nimi pieczę, że ich także obowiązują wszystkie zasady bezpieczeństwa żywności. Stąd w programie tak duża liczba wykładów z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, przechowywania produktów spożywczych, dobrych praktyk produkcyjnych, zagrożeń mikrobiologicznych itp. Chodzi przecież o to, by żaden z nich nie popełniał błędów w pracy z mięsem wołowym. Stąd obecność doktora Jacka Kucharskiego, który dla nas jest najwyższym autorytetem z zakresu we- terynarii, oraz Leszka Kosarzeckiego i Ma- riusza Nowickiego – mistrzów świata w gril- lowania i bbq. Nie znajdzie się osób, które lepiej niż oni znają zasady przygotowania mięsa wołowego na grillu czy w wędzarni. Szkolenie dla domowych wędzarzy i masarzy to jeden z celów Komisji Zarządzającej Fun- duszu i SRWRP. Drugim jest docieranie z tą wiedzą do szkół. W przyszłym roku będzie- my kontynuować szkolenia właśnie w szko- łach gastronomicznych. Podobny program chcielibyśmy poświęcić mięsu wieprzowe- mu. Mam nadzieję, że uda się to zrealizować z Funduszem Promocji Mięsa Wieprzowe- go. Najważniejsze, że po takich spotkaniach część uczestników szkolenia chce wykorzy- stywać zdobytą wiedzę w praktyce. Grzegorz Kopacki, członek Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, hodowca bydła mięsnego, właściciel kompleksu gastronomicznego „Pod Wiatrakiem” w Warcie: –Dopiero podczas tego szkolenia, którego tak- że byłem uczestnikiem – ja, hodowca, prze- konałem się w jak wyjątkowy sposób można przygotować znakomite dania z mięsa woło- wego. Potwierdza się to, że nie poznajemy wy- jątkowych walorów wołowiny, ponieważ nie umiemy jej właściwie przygotowywać. Podczas szkolenia otrzymaliśmy świetną lekcję, jak to robić właściwie. Chciałbym wprowadzić do menumojej restauracji nowe dania z mięsa wo- łowego. To nie będzie łatwe, ale jestemprzeko- nany, że po zakończonym już szkoleniu niemal całej naszej załogi i dzięki współpracy z takimi autorytetami jak organizatorzy warsztatów, uda się nam to zrobić. Po takich pokazach, jakie na koniec spotkania przygotowali, można się wwołowinie po prostu rozkochać i rozsmako- wać. Musimy przekonywać rolników do ho- dowli bydła na dużą skalę, która – chociaż nie przynosi hodowcy szybkiego zysku – to daje poczucie bezpieczeństwa. Zdecydowana więk- szość polskiej wołowiny jest z sukcesem eks- portowana i uznana za bardzo dobrą. Czas, by wrócić do niej także mieszkańcy naszego kraju. Wypowiedzi opracowała: BS życzenia Niech magiczna moc Wigilijnego Wieczoru przyniesie spokój i radość, a Nowy Rok obdaruje pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku życzy Zarząd i Pracownicy Zakładów Mięsnych BYSTRY w Swarzędzu Polecamy www.wierzejki.pl
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5