Bilans grudzień 2021

grudzień 2021 BILANS DODATNI 17 Programy promocji reklama dały im nowe spojrzenie na gastronomię – w niedalekiej przyszłości miejsce ich pracy. Zapowiedź prowadzenia podobnych warsz- tatów w ich szkole, a po ich zakończeniu możliwość zdobycia zawodu „Kucharz grill i bbq”, spotkała się z niekłamanym entuzja- zmem. Jak zapewniają organizatorzy z SRW RP – wszystko wskazuje na to, że szkolenia, kończące się egzaminem i certyfikatem pań- stwowym, odbędą się na wiosnę w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Sieradzu. Organizatorzy programu, promującegomię- so wołowe pt.: „Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD”, nie kryją satysfakcji po udanym spotkaniu wWar- cie (a także wMechelinkach nad zatoką Pucką i w Falentach). Ich uczestnicy wskazywali na profesjonalizm prowadzących warsztaty, któ- rzy w interesujący sposób potrafili przekazać wiedzę na temat mięsa wołowego i jego no- watorskichmożliwości przygotowania w urzą- dzeniach grillowych i wędzarniach. Wdegustacji, kończącej cykl szkoleń, udział wzięli nie tylko ich uczestnicy, ale także przed- stawiciele władz powiatu sieradzkiego, gminy i miasta Warta oraz lokalnych stowarzyszeń hodowców bydła mięsnego. Wszyscy byli pod wrażeniem serwowanych dań z mięsa woło- wego, ich smaku i jakości. Włodarze z regionu wyrazili chęć organizowania podobnych szko- leńw przyszłości. Jest na to szansa. Beneficjenci programu liczą na pozytywną decyzję Komi- sji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Wołowego na jego kontynuowanie. Program, przygotowany przez Stowarzy- szenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Tekst i zdjęcia: Bożena Skarżyńska

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5