Bilans grudzień 2021

BILANS DODATNI grudzień 2021 16 Programy promocji W eź się za wołowinę” – pod takim hasłem w kompleksie gastrono- micznym „Pod Wiatrakiem” w Warcie w powiecie sieradzkim odbywało się w połowie października dwudniowe szko- lenie, w którym uczestniczyli między innymi lokalni rolnicy, hodowcy bydła mięsnego, re- stauratorzy i pracownicy lokali gastronomicz- nych, a także uczniowie Technikum Gastro- nomicznego ZSP nr 2 w Sieradzu. Uczestnicy szkolenia mogli się przekonać, że typowe, działkowe grillowanie – choć co- raz bardziej popularne – nijak się ma do sztuki przyrządzania mięsa zgodnie z zasadami bar- becue. Zanim poznali tajniki bbq, wysłuchali interesujących wykładów Jacka Kucharskiego, lekarza weterynarii, eksperta w zakresie dzia- łalności MLO i RDH. Kursanci poznali pod- stawy unijnego i krajowego prawa żywnościo- wego, zasady zakładania działalności MOL i RHD. Wykłady dotyczyły także pozyski- wania i technologii obróbki mięsa wołowego i dodatków do żywności, a także głównych zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Spotkania z doktorem JackiemKucharskim były wstępem do wykładów i zajęć praktycz- nych, jakie prowadzili Leszek Kosarzecki i Mariusz Nowicki z „Akademii Grilla, BBQ i Wędzenia Smoker”. Uczestnicy szkolenia poznawali m.in. zasady peklowania, wędzenia i grillowania mięsa wołowego. Eksperci udo- wodnili, że wołowina – uznawana za mięso bardzo trudne w obróbce i w przygotowaniu – jest znakomitym produktem grillowym. By stać się mistrzem, trzeba jednak poznać wszelkie jej tajemnice – od sposobu przecho- wywania, peklowania i marynowania, po wy- bór obróbki termicznej (grillowanie, bbq, wę- dzenie na zimno, ciepło i gorąco) oraz doboru odpowiedniego drewna. Pomocnymmoże się okazać także wybór urządzeń grillowych. Zajęcia praktyczne, zorganizowane przez członków Akademii Grilla, prowadzono przy wykorzystaniu różnych urządzeń do grillo- wania, bbq i wędzenia. To właśnie na nich przyrządzono do degustacji kilka dań z wyko- rzystaniem mięsa wołowego. Oprócz znako- mitego żebra wołowego można było spróbo- wać różnych wariantów wołowych dań z grilla i wędzarni. Maturzyści z sieradzkiego technikum byli zachwyceni nie tylko znakomitymi daniami z wołowiny, ale przede wszystkim sposobem prowadzenia zajęć, które – co podkreślali – Wzięli się za wołowinę Grillowanie i wędzenie „Pod Wiatrakiem”

RkJQdWJsaXNoZXIy MjM4OTk5